Prijatelji nikako da prihvate vaše izvinjenje

Svađe s prijateljima se dešavaju, a duže ili kraće vreme nakon svađe uglavnom usledi pomirenje. Međutim, nekada do pomirenja nikako da dođe, i takve situacije mogu da budu veoma bolne, naročito ako su vam prijatelji zaista dragi.
Konkretan primer? Napravili ste neku grešku, uradili ste nešto što nije trebalo, i vaš prijatelj ili prijateljica su se zbog toga posvađali s vama. Svesni toga da nije trebalo da postupite onako kako ste postupili, izvinili ste se zbog onoga što ste učinili. Nije vam bilo lako – nikada nije lako izviniti se – ali znate da je to ono što je ispravno učiniti kad je krivica na vama, priznati grešku i izviniti se, pa ste to i učinili. Problem je što to, izgleda, nije dovoljno, i vaše izvinjenje nikako da bude prihvaćeno. I više ne znate šta da učinite – želite da se ponovo družite s tim prijateljem ili prijateljicom, žao vam je zbog onog što ste učinili, šta dalje?
Šta god da ste učinili, kakva god da je vaša greška, to je u prošlosti. To ne znači da je treba posmatrati u "puj-pike ne važi" stilu, ali, ma koliko to nekad želeli, nije moguće putovati unazad kroz vreme (osim u naučnofantastičnim filmovima, a vi niste lik iz filma) i promeniti ono što ste učinili, nije moguće izmeniti prošlost. Možete samo da se izvinite zbog svojih loših postupaka i pokušati da se iskupite.
Dakle, šta učiniti? Ako ste prijatelja ili prijateljicu baš povredili, možete se izviniti ponovo. Možete i da ih pitate postoji li nešto čime biste mogli da se iskupite, i/ili da nekako popravite ono što ste učinili. A onda je na prijatelju ili prijateljici da odabere šta će dalje biti.
Nekad im je potrebno vreme, pa je preporučljivo biti strpljiv – na kraju krajeva, vi ste krivac za sukob. Nekad će vam tražiti da nešto učinite, i ako je moguće, ako ne traže previše, bilo bi dobro da tako postupite. A nekad ćete morati da čekate malo duže pre nego što vaše izvinjenje bude prihvaćeno i prijateljstvo se nastavi.
Nažalost, nekad vaše izvinjenje ne bude prihvaćeno, kao ni svi vaši pokušaji da se iskupite. Tada, ma koliko to bolno bilo, sve što vam ostaje jeste da prebolite izgubljeno prijateljstvo i nastavite sa svojim životom (dobro bi bilo i da se potrudite da sličnu grešku ne ponovite u budućnosti, ni sa kim). Ma koliko krivi za nešto bili, ne možete se izvinjavati zauvek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izvinjenjeprijateljisvađatinejdzeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sara Rondas

    Članak je odličan! Ja sam se posvađala sa najboljim prijateljem i unatoč tome što sam mu se izvinila, on i dalje ne želi pričati sa mnom, iz principa. Ja jednostavno ne znam više šta da uradim.