Prijateljica vas vređa

Na pomen prijateljstva obično padnu na pamet lepe stvari, druženje, zabava, zajedničko uživanje, zajedničke akcije, poveravanje, podrška, čuvanje tajni… Ali, nekad stvari i nisu tako lepe – recimo, desi vam se da imate drugaricu koja vas konstantno vređa, neretko i pred drugima.
Koliko vi znate, ništa joj loše niste uradile. Niste je uvredile, niste je povredile, nikad ništa niste pokušale s nekim njenim dečkom, ne ogovarate je iza leđa… A opet, malo-malo, pa vas ona uvredi. Kaže vam da vam je frizura grozna, da vam se oseća iz usta, da se osećate na znoj, da ste debele, da odeću kao da ste pokupile s otpada… Ne okleva da takve stvari priča i pred drugima. Ne mislite da je ono što ona priča tačno, pazite na higijenu, odeća vam je takođe čista (ne nosite često brendove, pa šta, važno je da vam je odeća čista), vitkije ste od nje, ne smatrate da vam je frizura ružna. Lako možete sebe da uverite da ono što ona priča nije tačno, ali vas i dalje boli što priča takve stvari, i ne znate šta da učinite.
Normalno je da vas boli. Drugarica treba da vas podržava, a ne da vas vređa niti da vas ismeva pred svima. Kad ste vas dve nasamo, pitajte je kako se oseća i zašto priča takve stvari o vama, da li je zbog nečega ljuta na vas. Ni ako je ljuta ne bi trebalo tako da se ponaša, ali možda ste je nečim nenamerno povredile, pa vam se sad sveti – ukoliko vam kaže da je ljuta na vas, bar imate priliku da raščistite to.
Stavite joj do znanja da vas njene reči povređuju. Moguće je da se ona oseća nesigurno u sopstveni izgled pa vas pokušava da unizi, da bi u njenoj blizini bio još neko ko se loše oseća; moguće je i da nije svesna koliko vas njene reči povređuju, ima ljudi koji ne razmišljaju o tome da vas njihove reči mogu povrediti. Zato je bitno da joj kažete da vas svojim rečima povređuje – ukoliko joj je stalo do vas kao do drugarice, nakon što je saznala šta vam čini svojim rečima, potrudiće se da pazi šta priča. Moguće je da joj neće odmah uspeti, da će povremeno imati ispade, ali će se, ako joj je stalo do vas, vremenom uvežbati da se ugrize za jezik pre nego što vas uvredi. Takođe, ako se ona oseća nesigurno u vezi sa svojim izgledom, možete da joj često govorite da super izgleda, kao i da je besmisleno da se vas dve takmičite, jer ste drugarice.
Pokušale ste, i ona i dalje nastavlja po starom, i ne pokušava da se promeni? Onda vam, nažalost, nije zaista drugarica, pa bi bilo dobro da potražite prave prijatelje, one kojima nije potrebno da vas vređaju i omalovažavaju da bi se osećali bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nesigurnostomalovazavanjeprijateljiceprijateljstvouvredavredjanje
Komentari (0)
Dodaj komentar