Problem dečaka: mršavost

I momcima i devojkama može se desiti da budu premršavi, ali ako ne govorimo o mršavosti kao posledici anoreksije ili nekog drugog poremećaja u ishrani, u pubertetu će ovo češće da pogodi dečake. Mnogi od njih će tada dobiti ideju da treba da jedu što češće i što više, ali ovaj problem se rešava na drugi način.
Ono što se momcima (nekad i devojkama, ali znatno ređe) desi jeste da im u veoma kratkom roku ruke i noge jako izrastu, recimo, u vrlo kratkom roku izrastu i desetak centimetara, pa se toliko „izduže“ da izgledaju nezgrapno. Onda, naravno, kad vide da svi njihovi drugovi izgledaju muževnije od njih, deprimiraju se. Razloga za neko veće neraspoloženje nema, jer se radi o potpuno normalnoj pojavi i neće zauvek ostati toliko mršavi.
Pogrešna je ideja da tad počnu da jedu sve što stignu, jer se tako mogu ugojiti, i to ne na dobar način – naglim gojenjem stiče se veoma neskladan izgled. Umesto toga, mnogo je bolja ideja da jedu redovno, ne samo „s nogu“, i da im ishrana bude zdrava i uravnotežena – dosta svežeg voća i povrća, nemasnog mesa (piletina, ćuretina, može i manja količina posnog crvenog mesa), ribe, integralnih žitarica… Slatkiše i masnu hranu ne treba jesti u velikoj količini – jeste da se od njih možete ugojiti, ali kad se od takve hrane ugojite, ne izgledate dobro.
Zdrava i uravnotežena ishrana će vas održati zdravim, a ono što će vam oblikovati telo jeste vežbanje. Plivanje dobro razvija celo telo. Možete pitati nastavnika fizičkog za savet, a možete otići i u neki sportski klub – u svakom slučaju, potrebne su vam vežbe za formiranje muskulature, i ako ih redovno budete radili, za, otprilike, šest meseci normalnog vežbanja (nije zdravo preopteretiti se), imaćete veoma dobro razvijeno telo, koje ćete s ponosom želeti da pokazujete unaokolo.
Još nešto: mršavi momci se često boje da su neprivlačni devojkama, ali to nije tačno. Jeste da ima devojaka koje baš vole „razbacane“ frajere, ali ih ima dosta i kojima mršavi dečaci najbolje izgledaju, plus će svakoj pametnoj devojci da bude najvažnije kakva je neko osoba, a ne kakvo je toj osobi telo – ono će se, s obzirom na pubertet, ionako ubrzo promeniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamrsavostmuskarciproblem
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Goran Aković

    Verujte mi, i ja imam isti problem mršavosti! Slažem se sa vama, sviđa mi se vaš komentar na ovu temu! Voleo bih kada biste mi dali neki savet šta treba da radim da se popravim! Počeo sam da idem u teretanu pre mesec dana!

  • Marko Damjanov

    Odličan tekst.