Problemi s mucanjem (1)

Oni koji nemaju problem iz naslova najčešće ne mogu ni da naslute kako je onima koji ga imaju, kroz šta sve prolaze. A teško je, veoma teško – može se živeti s tim, to definitivno nije nešto od čega se umire, ali donosi mnogo problema, i puno znači ako se okružite ljudima koji vas razumeju.
Ovaj članak se neće baviti medicinskom stranom problema (što se toga tiče, najbolje je otići kod stručnjaka, ne samo zato što postoje metode koje možete naučiti i koje pomažu već i zbog emotivne pomoći, jer puno znači kad razgovarate s nekim ko vas razume, zna u čemu je problem i razume kako se osećate), već više predlozima kako živeti uz mucanje.
Za početak, možda će vam pomoći ako znate da s ovim problemom nikako niste usamljeni: oko 66 miliona ljudi u svetu muca, i skoro svi imaju probleme zbog toga. Probleme s prijateljima, porodicom, oni mlađi u školi, oni stariji na poslu; tu je i nerazumevanje i ismevanje i jednostavno nestrpljenje; tu je osećaj bespomoćnosti dok do besvesti vrtite istu rečenicu u glavi, ali jednostavno fizički ne možete da je izgovorite; tu je stid i povlačenje u sebe i pokušaj da budete nevidljivi i da ne morate da govorite uopšte…
Jedna od veoma bitnih stvari jeste da ne pokušavate da sakrijete da mucate. Tako samo povećavate pritisak koji osećate, pa se povećava i problem. Prijatelji i poznanici ne shvataju zašto nikako da izgovorite ono što pokušavate da izgovorite, smeju vam se ili misle da pokušavate da privučete pažnju, nastavnici ne znaju zašto se nikada ne javljate pa misle da ste nezainteresovani i da ne znate, a ako ne odgovorite na pitanje, ne znaju da je to zato što niste uspeli da izgovorite odgovor, misle da ga ne znate. To što mucate nije nikakva sramota, ništa vi tu niste skrivili i nemate čega da se stidite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mucanjeproblemitin
Komentari (0)
Dodaj komentar