Problemi s mucanjem (2)

Ukoliko mucate, čini vam se da niko ne zna kako vam je. Zna – zna još oko 66 miliona ljudi na svetu koji imaju isti problem, a tu su i sve one divne osobe koje imaju razumevanja za vaš problem i voljne su da pomognu. Ne skrivajte se, i ne stidite sebe, niste vi tu ništa loše uradili.
Šta učiniti? Reći i vršnjacima s kojima pokušavate da komunicirate i nastavnicima (ako treba, napisati im na parčetu papira ili otkucati na ekranu mobilnog pa im pokazati) da imate problem s mucanjem, da vam je teško da govorite i da vam nekad treba više vremena da izgovorite ono što hoćete. Hoće li ovo pomoći? Kod nekih osoba neće, ismevaće vas, ali oni nisu vredni vaše pažnje; oni koji zaslužuju da vam budu prijatelji prihvatiće da imate taj problem i biće strpljivi sa vama. S nastavnicima bi moralo da pomogne, jer nemaju nikakvo pravo da vas diskriminišu – verovatno će vas neki od njih strpljivo slušati, dok bi neki drugi mogli da se opredele da vas ispitaju u pisanoj formi. Šta s onima koji vas ismevaju? Ignorišite ih. Ma koliko to u početku bilo teško, ako vide da ne reagujete, da prolazite pored njih kao da ih nema, da ne mogu da vas razbesne ili rasplaču, vremenom će odustati i preći na neku lakšu "žrtvu".
Još nešto: vaše mišljenje je važno koliko i mišljenje drugih osoba. Ako imate nešto da kažete, bilo da je to u društvu, bilo da se radi o odgovoru na nastavnikovo pitanje, ne ustežite se da to i učinite. Oni koji su vam zaista prijatelji biće dovoljno strpljivi da vas saslušaju (možda neće svako odmah biti strpljiv – pružite i vi njima priliku da se naviknu). Šta ako se neko smeje dok na času odgovarate? Ne obraćajte pažnju na to, koncentrišite se na ono što želite da kažete; ionako je na nastavniku da spreči takvo ponašanje.
Samo hrabro. Vi ste divna osoba, vredni pažnje i ljubavi i dobrih prijatelja. Sigurno ima takvih osoba oko vas, jednom kad ih pronađete i okružite se njima, stvari će biti mnogo lepše i mnogo ćete se bolje osećali. Makar vam i dalje bilo teško da izgovorite kako vam je super s tim ljudima, razumeće vas i voleti i bez toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mucanjeproblemitinejdzeri
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Jelena Nikolić

    Sve je to lako reći, ignorišite zlobne komentare i pokušajte da sakrijete suze kada zlobni tinejdžeri nasrnu na tebe i samo iščekuju da napraviš neku grešku da bi dali oduška svojoj zlobi. Nije lako uopšte, pogotovo kada sa tim problemom ideš kroz vrtić, osnovnu i trenutno srednju školu. Ali u svakom slučaju, članak mi se sviđa i za trenutak se osetih malo bolje 🙂

  • Slobodan Curović

    Ja imam 20 godina i imam problem sa mucanjem. Svaka vam čast na ovome, samo tako nastavite i hvala vam.