Profesori, ta čudna stvorenja (2)

Pošto su potpuno nezainteresovani, nemojte im prilaziti ni van učionice niti nešto od njih tražiti – biće vam zahvalni na tome. Neće vam baš puno pomoći, ali ako se van učionice držite dalje od njih, nećete s njima imati nikakvih problema.

Angažovani: oni obično organizuju po nekoliko sekcija za sve koji bi hteli još više da nauče, kao i dopunsku nastavu za one kojima je potrebna pomoć. Takođe, često organizuju i posete muzejima i izlete; obavestiće vas o svim mogućim takmičenjima iz njihovih predmeta i pomoći vam da se za njih spremite… Potpuno su predani svom poslu i zaista se puno trude. Ne treba im se podsmevati; poštujte njihove napore i dobru volju da vam svima pomognu, a ako vas dodatne aktivnosti ne zanimaju, jednostavno nemojte ići na njih. Još jedna dobra osobina ovakvih profesora je to što su prijemčivi za nove ideje; tako, ako im predložite da umesto usmenog odgovaranja napišete temeljan referat na temu koju ćete sami odabrati, verovatno će pristati i pohvaliti vas za trud.

Profesor prijatelj: definitivno najbolji od svih. Sa njim je najlakše dočekati zvono za kraj časa. Obično to nisu jako mladi profesori (oni umeju da budu suviše nesigurni u svoj autoritet da bi bili u prijateljskim odnosima sa đacima), već pre nastavnici u srednjim godinama, oni koji su sačuvali mladost duha. Pazite da se ne osete starim, jer ih to može povrediti. Oni će vam uvek pomoći ako imate problema u savladavanju gradiva. Ako imate privatnih problema, i o tome možete pričati s njima – učiniće sve što mogu da vam pomognu i biće vam zahvalni što imate toliko poverenja u njih da im se poveravate.

Neki od profesora su super, a neki baš i nisu. U svakom slučaju, dobro je naučiti kako s kojim od njih da komunicirate – tako ćete olakšati sebi, a pored toga, i kasnije u životu će vam biti lakše da se snađete sa takvim ili onakvim autoritetima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar