Prostor za učenje pred kraj

U principu je uvek korisno da prostor koji vam je odvojen za učenje (deo sa radnim stolom u vašoj sobi, na primer) bude uredan i bez ičega što bi vam odvlačilo pažnju, ali pred kraj školske godine, kad popravljate ocene, još je i važnije da sebi napravite kutak u kome bez uznemiravanja možete da učite.
Ako imate puno šarenih časopisa, uklonite ih iz svoje sobe – ili ih poklonite nekome, ili ih bacite, ili ih samo sklonite u kutiju negde drugde dok ne dođe kraj školske godine. Kad vam se ne uči, vrlo je lako da vam takvi časopisi odvuku pažnju, da počnete da ih prelistavate – čak i ako smatrate da su glupi, i dalje bi mogli da vam budu zabavniji od udžbenika.
Isto tako, uklonite i sve kompjuterske igre. Dajte ih svom ili nečijem mlađem bratu dok ne popravite ocene. Isto je i sa igračkom konzolom, ako je imate, a, izuzev ako nikako ne možete da učite bez Interneta, sklonite i modem ili ruter, ili, ako imate dovoljno samodiscipline, nemojte ih sklanjati ali držite Internet isključen (četovanje preko Fejsbuka vam neće popraviti ocene).
Radni sto u potpunosti raščistite od svega što nema veze sa školom. Ukoliko vas posteri omiljenih zvezda navode na sanjarenje, sklonite i njih. Nabavite udobnu stolicu (dodajte jastuke, ako je potrebno) – dosta vremena ćete provoditi u njoj.
Unapred sebi napravite raspored obnavljanja gradiva. Neka taj raspored bude realističan (ne možete ceo udžbenik iz biologije da pređete za sat vremena). Nije obavezno da ga se kasnije držite do detalja, ali će vam pomoći ako unapred rasporedite šta, kad i koliko. Na pravljenje rasporeda nemojte da potrošite više od sat vremena – nije neophodno da ga bojite šarenim markerima, biće vam jasno i bez toga, a ukrašavanje rasporeda je razvlačenje u vreme kad treba da učite.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

oceneprostorškolatinejdžeriučenje
Komentari (0)
Dodaj komentar