Pustite ih da dođu do reči!

Ima onih koji vole puno da pričaju, pravi brbljivci i brbljivice (obično se za devojke smatra da su brbljive, ali ima dečaka koji su u stanju da pričaju mnogo više od njih). To nije uvek problem, naročito ne jer ima i onih ćutljivijih, ali jeste nezgodno ako pričljiva osoba ne pušta druge da dođu do reči – a ima i takvih.
Sigurno i vi znate nekog takvog – što bi se reklo, usta ne zatvara, i nekada niste sigurni kako i kada uspeva da diše, ni kako je u stanju da baš toliko priča. Posle izvesnog vremena, već slušati glas takve osobe postaje zamorno, da i ne spominjemo da je nezgodno kada vam uopšte ne uspeva da dođete do reči, a ipak biste da i vi ponekad kažete nešto, ako, je li, može. Otvorite usta da kažete nešto – ne vredi, ta osoba i dalje priča. Podignete ruku ili prst da signalizirate da imate nešto da kažete – ništa. Razmašete se rukama kao da dajete neke signale – možda vam uspe da prozborite koju pre nego što ta osoba nastavi sa svojim. A neretko se uopšte ne radi o lošoj osobi, može da bude i jako simpatična, samo, eto, mnogo voli da priča.
Ako ste i vi od takvih koji neprestano pričaju, pokušajte da se malo suzdržite, da pustite i druge da kažu šta imaju. Ma koliko vas vaši prijatelji voleli, ma koliko im vi bili dragi i simpatični, sigurno žele i oni nešto da kažu, ne žele samo vas da slušaju. Takvo ponašanje je nezgodno i u vezi – želi voljena osoba da čuje šta imate da kažete, ali želi i da vi nju saslušate, a ne da ispadne kao da se samo o vama radi, samo vi imate o nečemu da pričate. Nije uvek lako suzdržati se, ne ako ste navikli da puno pričate, ali vredi potruditi se, jer u suprotnom rizikujete da vama drage osobe počnu da vas izbegavaju, da vas smatraju davežom koga jednostavno ne mogu više da slušaju. Nije da morate "trajno da umuknete", samo pustite i druge da dođu do reči.
A šta ako imate takvog prijatelja, prijateljicu, dečka, devojku? Recite im da vam takvo njihovo ponašanje smeta, da i vi imate nekad šta da kažete. Može im biti teško da se odviknu od toliko pričanja; ako im je stalo do vas, potrudiće se, ali im ipak može biti teško, pa pokažite strpljenje – i u međuvremenu, kada je neophodno, ne oklevajte da ih prekinete, i ne dopustite im da prekinu oni vas. Ili se na neko vreme sklonite od njih, koliko da shvate da ozbiljno mislite i da vam stvarno smeta što ne možete da dođete do reči. Ništa od toga ne pomaže? Onda je najbolje od takve osobe skloniti se trajno, jer u tom slučaju ona i ne traži prijatelje, dečka ili devojku, već publiku, pa ako niste raspoloženi da joj to budete, nemate razloga da se zadržavate u njenoj blizini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klturapristojnosttinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar