Pustite ih da završe rečenicu

U principu svi znaju da je veoma nepristojno prekidati druge kad govore, a opet, mnogi to svejedno rade, najčešće iz nestrpljenja, kao i iz nedostatka obzira prema drugima. Nemojte! Razmislite kako biste se vi osećali da vas svaki čas prekidaju.
Zamislite da nekome nešto pokušavate da kažete, da objasnite, da ispričate, da prenesete veoma važne informacije. A ta soba vas ne pušta ni jednu jedinu rečenicu da završite, svaki čas vas prekida. To je veoma frustrirajući osećaj, naročito onda kad vam je zaista potrebno da toj osobi kažete određene stvari.
Zašto se ljudi tako ponašaju? Nekada vas ne slušaju zaista, nego samo čekaju svoj red da nešto kažu, i previše su nestrpljivi da ga sačekaju. Nekada izgaraju od želje da oni vama nešto kažu ili da jednostavno govore, da pažnja bude usmerena na njih, i ili ne pokušavaju, ili im svejedno ne uspeva da se suzdrže. Nekada su uvereni da znaju šta ćete sledeće reći i mrzi ih da to slušaju, nestrpljivi su da smesta odgovore i da se s razgovorom krene dalje. Koji god da je razlog u pitanju, nepristojno je prekinuti nekoga dok govori.
Naravno, postoje i situacije kada je opravdano prekinuti nekog dok govori. Na primer, ako je izbio požar koji vi u žaru priče o dečku koji vas je ostavio niste primetile, drugarica neće čekati da obe izgorite kako vas ne bi prekinula. Ukoliko neko dobije hitan telefonski poziv, normalno je da ga primi. Ako se neko seti nečega što hitno mora da vam kaže, ni tad nije nepristojno da vas prekine. Međutim, osim u slučaju požara, pre nego što vas prekine, pristojno je da se izvini zbog toga i da vas, nakon što završi s onim neophodnim, sasluša.
Molimo vas, kad god je to izvodljivo, saslušajte svoje sagovornike, nemojte ih prekidati svaki čas. Svakako ih nemojte prekidati u pola rečenice. Ako vam nije do razgovora, sklonite se, ali ako već razgovarate, pustite ih da kažu šta imaju, inače od komunikacije neće biti ništa – neće ni oni slušati vas, kao što ni vi niste slušali njih, već će samo čekati da završite, i svi ćete se osećati frustrirano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

frustriranostkomunikacijanepristojnostnestrpljivostprekidanjepristojnostrazgovortinejdžeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Potrudite se da budete kratki i efikasni u prenošenju poruka; važno je da li će druga strana zaboraviti sve što joj je palo u međuvremenu na pamet a vezano je za vaše recimo predugačko i iscrpno izlaganje, pa neće skontati ni pohvatati sve vaše „fazone i fore“. Bit je u prilagođavanju, brzom reagovanju, prebacivanju s kolosijeka na kolosijek, prihvatanju sugestije u prilici koja vam se nesebično pruža da i vi dohvatite upučenu lopticu i sretno se nadovežete na suštinu, ako ne i uspješno shvatite tu zavitlanu misao u letu, bilo sa koje strane ona dolazila, vaše ili suprotne. Važno je da smo se razumjeli, i sporazumijevanje dok traje, teče kao rijeka svom ishodištu; naprosto, utuvi vam se u glavu već jednom.