Različite priče

Čuli ste nešto što vam se nije dopalo. Recimo, da su vaš dečko ili vaša devojka viđeni kako se ljube s nekim, i to s vama bliskom osobom (prijateljicom, prijateljem, sestrom, bratom…), da je vama bliska osoba odala neku vašu tajnu, ili da vas je ogovarala iza leđa, ili… Ima jako mnogo mogućnosti, ali suština je ista – čuli ste nešto veoma neprijatno o osobi do koje vam je jako stalo, i to ne samo neprijatno već da vas je ta osoba na ovaj ili onaj način izdala. Sve to ste čuli od prijatelja ili prijateljice.
Potom ste od drugog prijatelja ili prijateljice čuli drugačiju priču – naime, da se ta ružna stvar nije desila. Na primer, prijateljica ili sestra poriče da se ljubila s vašim dečkom, drugarica ili ortak tvrde da nisu odavali vaše tajne niti vas ogovarali… Potpuno suprotna priča od one koju ste čuli. Sad, nije baš da ste očekivali da vam priznaju da su uradili tako nešto, ali, zapravo, jeste očekivali – jednom kad ih direktno pitate, očekujete priznanje ili bar nekakav znak da je ta priča tačna. Međutim, ni priznanja ni bilo kakvog znaka nema. Sad ne znate šta da mislite, niti u šta da verujete. Neko vas očigledno laže, ali ko i zašto?
Za početak, ne mora da znači da vas bilo ko laže, moguće je da se radi o nesporazumu (neko je nešto pogrešno video ili čuo). Greške se dešavaju. Ako se ne radi o nesporazumu, preostaje vam jedino da razmislite kome od te dve osobe verujete više. Pažnja: ne kome biste voleli više da verujete, niti šta biste želeli da bude tačno – nego u koga zaista imate više poverenja. Ko je uvek bio iskreniji s vama, ko bi imao manje razloga da vas povredi lažima ili ružnim gestom.
Možete pokušati i s pretnjom (ovo nipošto ne preporučujemo kao stalnu praksu, ali ponekad su i pretnje dozvoljene): pričajte ponovo s obe strane i zahtevajte da ovog puta čujete istinu. Objasnite da ne želite rat niti svađu, želite samo da saznate šta se zaista desilo.
Moguće je da će ovi pokušaji uroditi plodom i da ćete saznati šta se stvarno desilo. Tada ćete moći da postupate u skladu s tim saznanjem. Međutim, postoji i mogućnost da nikada zaista ne saznate šta je tačno – i tu ništa ne možete. Ako tako ispadne, nemojte se nervirati. Kako sad to?
Ako je neko vama blizak uradio nešto ružno, postoje dve mogućnosti. Jedna je da je to bio izdvojeni slučaj, nešto zbog čega su se kasnije pokajali i što neće ponoviti – i onda zbog toga ne morate da brinete. Druga mogućnost je da je vaš odnos s tom osobom dovoljno poremećen da se takvo ponašanje ponovi – a to ćete pre ili kasnije sigurno saznati. Ukoliko je ovo drugo u pitanju, istinu ćete na ovaj ili onaj način ionako saznati, nezavisno od onog jednog incidenta. Tada ćete moći nešto da uradite u skladu s tim saznanjem.
Dakle: potrudite se da pronađete istinu, ali ako ne uspete, ne nervirajte se mnogo oko toga. Istina će, pre ili kasnije, pronaći vas – i tada ćete moći da smislite šta da uradite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

istinalažpoverovatipričetrač
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Ne zanima me druga priča; važno mi je šta moje dijete kaže kad dođe iz škole „pune nasilja“. Gledam ga u oči i pažljivo slušam, a onda izvlačim iz te i takve sredine, ako je to ikako moguće bez nemogućeg staklenog zvona.