Roditelji mi brane da imam dečka!

Tinejdžerka ste. Niste više „malo dete“, a niste ni neki „problematičan slučaj“ – dobar ste đak, odgovorne ste, ne pravite probleme, niko se iz škole ili sa nekog drugog mesta ne žali na vaše ponašanje. Pomažete u kući. Trudite se da vaši roditelji budu zadovoljni vama. Oni i pričaju da su zadovoljni vama, ali sve vam se čini da su zadovoljni vama kao dobrim detetom – kako inače objasniti to što vam ne dopuštaju da imate dečka?

Možda ste se već „smuvale“ sa nekim, pa su oni, čim su saznali za to (vi ste im same za to rekle ili su vas „ulovili“), napravili frku kao da se nešto užasno desilo. Moguće je i da ste im samo poverile da vam se neki dečak dopada, pa su već zbog toga „pošizeli“. Tek, jasno vam je da su oni protiv toga da imate dečka, a ne znate kako to da rešite.

Zbog njihovog ponašanja vam dođe da budete bezobrazne ili da se izvičete na njih, čak i ako vam to nije uobičajeno ponašanje, ali bolje nemojte. Drskost ništa neće rešiti, samo će da produbi problem. Umesto toga, pokušajte da smireno razgovarate s roditeljima, onda kada su opušteni, i da ih pitate zbog čega vam tačno ne daju da imate dečka.

Ako se radi o tome da već imate dečka, a da vaši roditelji misle da on nije dovoljno dobar za vas, predložite da ga dovedete pa da ga oni bolje upoznaju (ukoliko je vaš dečko kriminalac, narkoman ili nasilnik, vaši roditelji su potpuno u pravu što ne odobravaju takvu vezu, jer u njoj možete samo da budete povređene). Jednom kada ga bolje upoznaju i shvate da je on pristojan dečko i da mu je zaista stalo do vas, trebalo bi da postanu popustljiviji.

Moguće je i da se radi o tome da misle da ste premlade za ljubav. Tada će vam biti potrebno strpljenje. Ako već imate dečka, pričajte im o tome kako provodite vreme, pričajte im o svojim mislima i osećanjima; ako nemate dečka nego vam se neko samo dopada, opet podelite sa roditeljima misli i osećanja o toj osobi. Postepeno, kad vide da vaše misli i osećanja nisu isti kao kod deteta, shvatiće da njihova mala devojčica odrasta (to je uvek šok za roditelje, jer i dalje veoma jasno pamte kako su vam menjali pelene, vaš prvi osmeh, prvi zubić, prvi korak…), i shvatiće da i vi možete da se zaljubite i da imate prava da budete sa osobom koja vam se dopada.

Strpljenja i – srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Šta raditi ako majka ne da ćerki od 15god.da ima dečka a ima zrelo razmišljanje. A razlog da bude jer je pod njenim krovom i treba da ima minimum 18god. A tata ne sme da zna jer bi poludeo. Šta raditi??