Ruža i kamilica

Šta je zajedničko ruži i kamilici, pored toga što su u pitanju biljke? To što se i jedna i druga poprilično koriste u kozmetici. Džulija Roberts, na primer, najviše voli kozmetiku na bazi ruže; kamilica je odlična zato što odgovara svim tipovima kože. Evo nekih saveta kako da koristite ove biljke u „domaćem izdanju“ – tako je jeftinije, a podjednako je efikasno kao i većina preskupih preparata.
Ruže su bogate nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima C, E i B, kao i flavonoidima. Sve to lepo deluje na kožu, poboljšavajući joj strukturu. Za tu svrhu odlično je ružino ulje, ali je ono veoma skupo (nekad je bilo čak i vrednije od zlata). Srećom, ružino ulje možete i sami pripremiti – u neki taman sud stavite 250 grama ružinih latica i to prelijte sa 125 mililitara bademovog ulja. Posudu ostavite da stoji na toplom mestu dve nedelje, procedite ružino ulje – i to je to! Inače, veoma je koristan i tonik sa ekstraktom ruže, jer ujednačava ten.
Kao što smo već rekli, kamilica odgovara svim tipovima kože i može da posluži za više stvari. Pomaže vam ukoliko imate nečistu kožu – maska na bazi kamilice deluje umirujuće i antiseptički. Ako osećate umor u očima, i tu vam kamilica priskače u pomoć – navlažite dve kesice čaja od kamilice, pa ih stavite na oči.
Obloge sa kamilicom mogu vam jako mnogo pomoći protiv mitesera i bubuljica. Vrućom vodom prelijte jednu šaku cvetova kamilice (prelijte cvetove, ne svoju šaku!), pa to ostavite da se ohladi. Još jednom zagrejte rastvor, namočite njime jednu krpu, pa je stavite na lice. Oblogu skinite nakon deset minuta. Možete i da „parite“ lice nad tim rastvorom – i to će vam pročistiti lice, a dobro deluje i na disajne puteve, pročišćava ih i štiti od prehlade.
Još nešto je lepo u vezi sa ove dve biljke – cela soba (ili kupatilo) zamirisaće na njih dok ih koristite. Mmm…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kamilicakozmetikaružaupotreba
Komentari (0)
Dodaj komentar