Samo se poneo prijateljski

Nije neobično da nečije ponašanje bude pogrešno protumačeno – samo što nekoga može prilično da iznervira ako njegovo ili njeno ponašanje pogrešno protumačite, i od sasvim običnog gesta zamislite ko zna šta.
Dešava se. Recimo, on nju pozdravi u prolazu, možda i nakratko proćaska s njom. Nema nikakvih namera sem tog ćaskanja, ne pokušava da flertuje, samo se ponaša prijateljski. A ona pomisli da on flertuje s njom, da bi nešto hteo, možda se zbog toga spetlja i isprepada, možda se oduševi pa pokušava da uzvrati flertovanjem, kasnije priča drugaricama kako mu se sigurno sviđa… A on zaista ništa te vrste nije pokušao.
Takvi nesporazumi nisu nikakva retkost. Ne umemo uvek pravilno da protumačimo postupke drugih, a, takođe, ni mi ni drugi nismo uvek svesni kako neko naše ponašanje može nekom da deluje. Mi znamo šta hoćemo ili nećemo, šta pokušavamo ili ne pokušavamo, ali drugi nisu "u našoj glavi" i mogu pogrešno da protumače naše postupke – plus, nije nemoguće da "krijemo od samih sebe" da nešto ipak pokušavamo. A onda dođe do nesporazuma, nekad i međusobnog optuživanja, blamova, neprijatnih situacija…
Šta učiniti? Ne brzati sa zaključcima. U navedenom primeru, pogledati kako se taj momak ophodi prema drugima – ako je prema svima tako ljubazan i prijateljski, najverovatnije je i prema toj devojci bio samo ljubazan i prijateljski nastrojen. A ako vaše postupke često pogrešno tumače? Ne bi bilo loše pitati nekoliko ljudi koji su vašem postupku prisustvovali šta su pomislili, i to ne samo svoje prijatelje, koji vas ipak poznaju i uglavnom umeju da protumače šta je to što radite, već i one koji vas slabije znaju. Pa ako vam više njih kaže da im je stvarno delovalo, recimo, da nekog muvate, da niste samo prijateljski nastrojeni, razmisliti o promeni svog ponašanja tako da ne ostavlja pogrešan utisak.
Naravno, ništa od toga neće ići preko noći, kroz vreme i lično iskustvo učimo kako da protumačimo postupke drugih i kako da naše sopstveno ponašanje ne bude dvosmisleno niti ostavi pogrešan utisak, i uvek postoji mogućnost nesporazuma. Ali, ako se potrudimo, ako pažljivo posmatramo i sebe i druge, vremenom postanemo bolji u tome, a onda i nesporazuma, i nerviranja i neprijatnosti koje iz njih slede bude sve manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prijateljstvotinejdzeriveza
Komentari (0)
Dodaj komentar