Šampon protiv peruti i farbana kosa

Perut je problem koji muči mnoge, i mlađe i starije, i protiv nje se uglavnom koriste šamponi protiv peruti. Međutim, postoji verovanje da šampon protiv peruti čini da vam kosa, ukoliko je farbate, brže izgubi boju. Neka vas to ne spreči da ga koristite – ovo verovanje nije tačno.
Ovo uverenje o šamponu protiv peruti verovatno potiče od ideje da to mora da bude jak šampon, kako bi vas oslobodio nečeg tako gadnog kao što je perut, pa će tom svojom jačinom i da vam ispere farbu s kose. Međutim, šampon protiv peruti ne može da bude baš toliko jak, jer bi samo izazvao oštećenje temena i dodatno stvaranje peruti. A što se ispiranja farbe za kosu tiče, istina je da svaki šampon to čini – a nečim morate da perete kosu.
Ukoliko želite da vam bojica duže traje na kosi, trebalo bi da sledite izvesna pravila. Jedno je da pažljivo negujete kosu tako da bude jaka i čvrsta, jer će se na njoj onda duže održati farba. Dve nedelje pre farbanja primenite dubinski tretman za negu (najbolje je da to uradite u nekom dobrom salonu). Nije loše ni da pre farbanja malčice skratite kosu i tako se otarasite rascvetalih krajeva.
Možete i da kombinujete šampon protiv peruti i onaj za farbanu kosu – i to će produžiti vek boji vaše kose. A dobra je ideja i da nakon pranja na kosu nanesete balsam – tako ćete em zaštititi kosu od štetnih uticaja zagađenja i sunčevog zračenja, em ćete zaštititi i farbu od prebrzog ispiranja.
U svakom slučaju, nemojte da odustanete od šampona protiv peruti, naročito ne ako ste uspeli da nađete neki koji deluje na vas (neće na svakog delovati isti šampon) – ni najlepše ofarbana kosa neće izgledati naročito lepo ako je puna peruti, a o peruti koja vam napada na odeću da i ne govorimo – kao ni o svrabu koji izaziva stvaranje peruti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

farbanje koseperutsamponi
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nena Papić

    Čula sam da šampon protiv peruti brže masti kosu jer u sebi sadrži neke supstance za mašćenje temena, kako bi se sprečilo pojavljivanje peruti. Da li je to istina? I ako jeste, da li postoji neki šampon koji ne masti kosu tako brzo da mora da se pere skoro svakog drugog dana?

  • Silvija Salimović

    Imam već duže vreme perut i to mi se čini i previše. Probala sam sve, ali mi se čini da mi nema spasa. Ako ima nekog da mi pomogne, bila bih veoma zahvalna. Hvala.