„Slomljeno srce“ – samo kliše?

Sigurno ste mnogo puta čuli za izraz „slomljeno srce“, kao i fraze „ti si mi srce slomio“, „za srce si me ujela“ i slično. Ovakve fraze mogu zvučati kao otrcani klišei, ali da li ste se upitali odakle potiču? Postoji li u njima makar trunčica istine, a ne samo pokušaj da stvari zvuče tragičnije nego što jesu?

Izraz „slomljeno srce“ ima, verovali ili ne, izvesne istine u sebi; ne u smislu da ste nekome bukvalno slomili srce kao što možete slomiti čašu, ali izraz nije potpuno neosnovan, ne u fiziološkom smislu. O čemu se radi?

Kada shvatite da je sa vašom vezom gotovo, to jest da ljubavi tu više nema, ili kada definitivno saznate da vas onaj ili ona koje ludo volite uopšte ne voli niti je imalo zainteresovan(a) za vas, zaista se može desiti da osetite tup bol u grudima. Odatle i potiče toliko često korišćena fraza „slomljeno srce“.

Naravno, ništa tu nije stvarno polomljeno, niti ste dobili nekakvu smrtnu ranu. Radi se o tome da se kada se osetite jako uplašeno ili uzbuđeno zbog nečega u vašem telu pojačano stvara hormon adrenalin. Adrenalin se može pojačano lučiti kad bežite od nekog čudaka, ili kad se bavite ekstremnim sportom (recimo, kad skačete padobranom), a može i prilikom ljubavnih jada. Povećana proizvodnja adrenalina ubrzaće vam otkucaje srca (nekada u toj meri da vam se čini da od bola ne možete da dišete), što može dovesti do osećaja bola kad se razočarate u ljubavi.

Ovim ne želimo da kažemo da se u ljubavi sve svodi na hormone – samo spominjemo šta se dešava u vašem telu kad osetite da vas „boli srce“. Za ove bolove, kao što znate, ne postoji nikakav efikasan lek u vidu pilula (neki smatraju alkohol efikasnim lekom, ali ni alkohol ne pomaže, samo učini da se osećate još gore i nesrećnije) – srce će prestati da vas „boli“ tek sa prolaskom vremena i, moguće je, nalaženjem nove ljubavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolljubavslomljeno srce
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Ko je tu šta? Ili oboje.