Smatra da ste se promenili nagore

U prijateljstvima se dešavaju i bolni momenti, poput onih kada nekada dobra drugarica počne konstantno da vas kritikuje, jer smatra da ste se promenili nagore. To može da bude prilično problematična situacija.
To se najčešće desi kad vas život na neki način odvoji od prijateljice; recimo, ona vam je drugarica iz osnovne škole, a upisale ste različite srednje. U srednjoj školi ste stekle nove prijateljice, ali se i dalje viđate i s tom drugaricom iz osnovne. Samo što prijateljstvo sa njom više nije onako lepo, stalno vam prigovara, smeta joj način na koji se sada oblačite, muzika koju sada slušate, promenile ste se ovako, promenile ste se onako…
Šta u takvoj situaciji? Pažljivo razmislite o drugaričinim rečima, i to, ako je moguće, nasamo, onda kad ste se smirile nakon optužbi. U redu, promenile ste se, svako povremeno promeni bar nešto na sebi, ali da li je to zaista nagore? Promene na lošije su ako ste počele da se ponašate destruktivno ili autodestruktivno, ako ste postale nasilne, drske, vređate i ponižavate ljude iz zabave, ignorišete drage osobe, opijate se, drogirate se, seksualno ponašanje vam je rizično (ne koristite kondom), ocene su vam toliko loše da ćete ponavljati razred, bavite se kriminalom, družite se s ljudima koji se ponašaju na opisane (pogrešne) načine. Ništa od navedenog? Onda to što ste se promenili nisu promene nagore, već samo normalne promene svojstvene mladim osobama. A ako vam ponašanje jeste postalo destruktivno ili autodestruktivno, što pre bi ga trebalo promeniti – zbog vas samih, ne zato što vam drugarica gunđa.
Dakle, nema ničeg stvarno lošeg u načinu na koji ste se promenile, ali vam drugarica svejedno prigovara? Možda je njen problem taj što je ona ostala ista kao i pre, a vi ste krenule dalje, pa se oseća kao da ste je napustile. Možda se sada manje viđate s njom nego ranije, pa je to boli. Razgovarajte s njom; pitajte je šta joj tačno smeta kod vas. Moguće je da ni sama ne zna zbog čega se toliko nervira i zašto joj sve smeta, pa će joj razgovor sa vama pomoći.
Ukoliko vam je obema i dalje stalo do prijateljstva, pre ili kasnije ćete to rešiti, a onda se, možda, i smejati nezgodnom periodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

misljenjapromenetinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar