Snimak vašeg glasa ne zvuči kao vi

Za svakoga je veliko iznenađenje kada prvi put čuje snimak svog glasa; neretko je prva reakcija: "To nisam ja, ovo je neka greška, ja ne zvučim tako!" Nije greška. Zvučite tako – drugima. I to je sasvim normalno, samo je neobično kada to prvi put čujete.
Znate kako izgledate, jer ste se milion puta videli u ogledalu. Mada, desi se da vam se nekad pokvari frizura, negde vam bude neka mrva ili fleka, i to na mestu koje ne možete da vidite, pa vam drugi skrenu pažnju na to. Po sličnom principu, verujete da znate zvuk svog glasa – čuli ste ga toliko puta! Čuli ga jeste, ali na drugačiji način nego što ga čuju drugi.
Kad slušate tuđi glas, on do vas dopire samo spolja, zvuk putuje od te osobe do vas. Ali, sopstveni glas čujete na drugačiji način. Delom i njega čujete spolja, ali delom i iznutra, jer dopire iz vas, pa ga i odatle "pokupite". I zbog vaš glas nikada neće zvučati isto vama i onima oko vas; ako želite da čujete kako zvučite drugima, snimite sebe kako nešto pričate i/ili pevate, i preslušajte snimak. Iznenadićete se.
Preslušavanje svog glasa može da bude jako korisno. Možete da čujete da li govorite piskutavo, a da toga niste ni bili svesni; onda vam bude jasno zašto vaš glas nekog nervira. Ili, čujete da vam je glas kreštav. Isprobavanjem kako vam glas zvuči kad govorite ovako ili onako bude vam jasno i da je nekad očigledno da se folirate i pokušavate da vam glas bude dublji, ili da se prenemažete dok govorite, ili da izgubite kontrolu nad glasom…
Neko bi upitao kakva je to korist, kad vi govorite onako kako govorite. Šta vi tu možete? Dobra vest je: možete mnogo. Glas uopšte nije nemoguće kontrolisati. Potrebno je nešto vežbe, to da, ali je uz dovoljno truda moguće da naučite, čak i ako je do sada vaš glas bio izrazito iritirajući svima, da govorite na prijatan način, tako da bude zadovoljstvo slušati vas. A onda se i vi osetite mnogo bolje, ne bespomoćno jer vas napadaju zbog nečega za šta mislite da ne možete to da promenite, već kao da imate kontrolu, i uz pomoć te kontrole postižete da ljudima bude prijatno u vašem društvu.
I ne samo da od ovakvog vežbanja možete imati korist, ono može da bude i veoma zabavno. Isprobavate kako zvučite kad govorite ovako, kako kad govorite onako, pokušavate da zvučite na neki treći način pa vam prvo ne ide, ali uz još isprobavanja i preslušavanja vam krene… Slično kao što se igrate sopstvenim izgledom, možete se igrati i sopstvenim glasom – i podjednako je zabavno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

drugacijesopstveni glastinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar