Šta gledati? „V kao Vendeta“

Stiglo je lepo vreme, relativno uskoro će i kraj školske godine (to nikad ne dođe dovoljno brzo – ili dođe i prebrzo, ako imate mnogo ocena da popravljate). Po lepom vremenu nekako vam se ne sedi kod kuće. Izašli biste negde sami, s društvom ili s dečkom ili devojkom, gleda vam se neki dobar film. Niste raspoloženi za još jednu tinejdžersku komedijicu – želeli biste da vidite nešto ozbiljnije, neki „pametan“ film, ali da ne bude nešto dosadno (zašto li toliko ljudi veruje da ako je nešto ozbiljno, mora da bude i smrtno dosadno i da vas „udavi“). Ako ste u ovakvom raspoloženju, imamo predlog za vas – „V kao Vendeta“.

„V kao Vendeta“ je film koji vam podjednako može prijati i ako ga gledate sasvim sami i ako ga gledate u društvu (može društvo dečka ili devojke, a može i cela ekipa). Ukoliko još niste čuli o čemu je reč u filmu, evo kratkog opisa. Rađen prema motivima istoimene grafičke novele („ozbiljni stripovi“, kako ih neki nazivaju) Alana Mura, „V kao Vendeta“ dešava se u alternativnoj budućnosti, u Engleskoj koja u priličnoj meri deluje kao da je pod fašističkim režimom. Priča počinje kada Ivi (igra je Natali Portman), kafe-kuvaricu iz velike televizijske stanice, napadne grupa siledžija dok pokušava da nakon policijskog časa ode na sastanak s ljubavnikom. Od napada je spasava tajanstveni maskirani čovek (igra ga Hjugo Viving), koji se predstavlja kao „V“, da bi je potom odveo da prisustvuje njegovom anarhističkom aktu prisećanja na pobunu protiv tiranije od pre 400 godina (nećemo odavati detalje!), a nakon toga je bezbedno vratio kući.

Sledećeg dana, dok je Ivi na poslu, „V“ na prepad zauzima televizijsku stanicu u kojoj Ivi radi i milionskom gledalištu objavljuje svoju poruku bunta protiv tiranije i laži kojima ih vlada sve zasipa, te poziva gledaoce da mu se kroz godinu dana pridruže u pobuni. Kada „V“ dospe u opasnost, Ivi ne može da dopusti da nastrada čovek koji ju je spasao od višestrukog silovanja i pomaže mu. Na taj način se uvaljuje u mnogo više nevolja nego što misli da može da reši. Film dalje prati „V“-ovljevu pobunu, pobunu celog jednog naroda protiv besmisleno tiranskog režima, kao i Ivino izrastanje iz dobre, ali konstantno uplašene devojke u jaku i hrabru ličnost, sposobnu da se suoči sa svim nedaćama – i da nauči samog „V“-a da, uz sve priče o idealima i protiv tiranije, ni ljubav ne sme da bude zaboravljena.

U filmu se posebno ističe gluma Hjuga Vivinga; fascinantno je šta jedan glumac može da uradi samo upotrebom tela i, naročito, glasa – jer „V“ nikada ne skida masku. Vizuelno, film deluje mračno, ali ne previše. Postoji nekoliko odličnih akcionih scena, ali je akcenat više na međuljudskim odnosima (ne brinite, ništa dosadno, likovi su veoma zanimljivi), na otkrivanju priče svakog od junaka, kao i na preobražajima kroz koje glavni likovi prolaze (preobražaji ličnosti su nešto s čime lako, kao tinejdžeri, možete da se identifikujete).

Sve u svemu, gledanje ovog filma je dobar način da utrošite popodne ili veče, da vidite nešto zaista zanimljivo i neuobičajeno, da naučite nešto novo i o sebi i o drugima i, možda, da i sami steknete malčice više hrabrosti i samopouzdanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar