Šta li će misliti ako vi…

Nije redak strah od toga šta će drugi misliti o vama ukoliko uradite ovo ili ono što baš i nije uobičajeno. Nema razloga da preterano razmišljate o tome – dok ne povređujete ni sebe ni druge, niti kršite zakon, radite ono što želite, i ne brinite o mišljenju drugih.
Naravno, zaista je bitno da niti prekršite zakon, niti povredite nekog drugog ili sebe – svakako da ne bi bilo u redu da istučete nekog samo zato što vam je tako došlo. Ali, ako slušate drugačiju muziku nego drugi, bavite se nečim što većinu ne zanima, imate novu, neobičnu frizuru koja vam se baš dopada, oblačite se drugačije od većine… Šta s tim?
Šta će oni oko vas misliti ako uradite nešto neuobičajeno (neuobičajeno za tu sredinu, negde je to, možda, sasvim obično)? U najvećem broju slučajeva sasvim je moguće da neće misliti ama baš ništa. Možda ništa neće ni primetiti – ljudi se obično najviše bave sobom, drugi ih znatno manje zanimaju, plus, ono što vama deluje kao nešto krupno drugima bi mogla da bude sitnica, kao kad vam se čini da imate užasnu bubuljicu, a drugi je i ne primete dok im vi na to ne skrenete pažnju.
A ako imaju neko mišljenje nakon vašeg postupka ili čega god? I ako to mišljenje ne bude pozitivno? Pa, šta s tim? Ukoliko niste povredili ni sebe ni druge, ukoliko nećete biti zakonski gonjeni zbog onoga što ste učinili, imate pravo da činite šta želite i u čemu uživate, a ionako se nikad neće svima svideti sve na vama.
Nemojte se opterećivati mišljenjem drugih; odavno je rečeno da se svetu ne može ugoditi. Lepo se ponašajte prema drugima, trudite se, koliko je moguće, da ne povredite ni sebe ni druge, a ako nekom to što vi dajete sve od sebe i fini ste prema drugima nije dovoljno dobro, teško da je problem u vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mišljenjenesigurnoststav
Komentari (0)
Dodaj komentar