Šta s kokosovim orahom?

Možda vam se nekad desilo da kupite kokosov orah u želji da ga probate – kako kokosovo mleko tako i sam plod. Ili ste razmišljali o tome. U oba slučaja, postavlja se pitanje šta s kokosovim orahom jednom kad ga nabavite.
Naravno, kokosov orah može da posluži i za to da se dobacujete njime, ali teško da ćete ga nabavljati u tu svrhu. A kokosov orah ima veoma debelu i tvrdu ljusku. U toplijim krajevima, tamo gde kokos prirodno raste, koristi se mačeta, ali osim ako vam je mačetu neko doneo kao poklon iz egzotičnih krajeva, nećete je naći kod nas. Šta onda upotrebiti?
Najbolje bi bilo obratiti se roditeljima, jer se kokosov orah teško otvara i lako bi se moglo desiti da se povredite. A evo kako se u principu „savladava“ ovaj nezgodni, ali veoma ukusan plod. Najpre je potrebno pronaći tri mala udubljenja s gornje strane kokosa, izgledaju kao tri tamne mrlje. U njima se naprave dve rupe pomoću šrafcigera, svrdla ili nekog većeg i jačeg eksera. Potom se orah nakrene i iz njega se sipa sok, to jest, čuveno kokosovo mleko. To je bio (znatno) lakši deo posla.
Kokosov orah se, nakon što ste iz njega sipali sok, stavi na jaču kuhinjsku dasku (ne na one male plastične), može i prethodno da se stavi u čistu platnenu vreću, da se delovi ne bi razleteli. Zatim se razbije uz pomoć kućne satare ili, eventualno, manje sekire (ako je imate). Nakon uspešnog razbijanja oraha, nije nikakav problem doći do belih delova ploda, koji mogu da se iseckaju i grickaju, ili se mogu samleti u kokosovo brašno pa da se od njih prave poslastice.
Sve u svemu, premda zabavno izgleda i ukusan je, kokosov orah je prilično nezgodan za otvaranje, tako da je najbolje da to prepustite roditeljima ili da kupite već gotove proizvode od kokosa. Za šta god da se opredelite – prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (13)
Dodaj komentar
  • Ema Dimitrijević

    Danas sam kupila kokosov orah. Poenta je da, kada ga kupujete, promućkate, i ako se čuje tečnost, njega i kupite. Ako nema tečnosti, znači da je prezreo i da neće biti lepog ukusa. Prvo smo šrafcigerom i čekićem probušili dve rupe na vrhu, kroz jednu da prolazi tečnost, a kroz drugu vazduh. Nakon toga smo satarom udarili tri-četiri puta i raspao se na tri dela. Plod je malo tvrđi i oseća se na kokos, ali ne kao kokosovo brašno što kupujemo u prodavnici. Sve u svemu, dopada mi se jako. U vodici (mleku) se baš lepo oseća kokos, ali nisam sve popila, jer sam pročitala da se pije samo iz zelenih oraha. Kokos za svaku preporuku!

  • Jasmina Jukić

    Ja kupujem kokos otkada se pojavio u našim prodavnicama. Pošto volim da kuvam egzotična jela, kokos kupujem da bih pravila mleko, koje stavljam u razne karije sa mesom, ribom i povrćem. Nije mleko ono što je unutra. Mleko se pravi tako što se meso kokosa stavi u blender, nalije vrelom vodom i usitni što više može, a zatim procedi kroz gustu krpu.
    Kad se doda u jela, ne zna se da li je bolji miris ili ukus. Naučila sam i da kupim kokos, ali tek nakon što sam nekoliko puta bacila. Prvo treba da ga promućkate da čujete da li unutra ima vodice. Ako nema, ne kupujte jer je sigurno buđav unutra. Takođe, kora svuda mora da bude zdrava, naročito obratite pažnju na one tri tačkice. Tu ne sme da bude meko, mokro ili buđavo, jer onda se i pored vodice kvari i ima ukus na prokislo. Kokos je, inače, izuzetno zdrava hrana, čitala sam da kokosovo mleko ima sastav sličan sastavu ljudske krvi, pa ga treba jesti čak i ako vam baš nije ukusan, mada je ukus stvar navike – što češće nešto jedete, biće vam ukusnije.

  • Lazar S.

    Danas sam ga prvi put otvarao XD Nisam tako mali da bih to dao roditeljima (koji ga ionako nikad nisu otvarali) a ipak sam se povredio 🙂 Sva sreća pa nije ništa strašno – mali podliv na jagodici palca, pola cm u prečniku. Tek posle se setih da sam zaboravio da pogledam uputstvo na internetu. Mleko iscurilo po drvenoj dasci i oko nje po stolu pa sam ga srkao sa daske. Ono nije loše, ali kokos nije nešto. Moj nije buđav, ali nema skoro nikakav ukus. Belo, tvrdo i bezukusno. Možda nije bio zreo, ali mleko mu je bilo slatko.
    Lepo izgleda i pre i posle otvaranja, ali šta sada? Teško se vadi to meso. Jedan deo mi je mnogo veći od drugog. Jedva čekam da kupim sledeći 😉
    P. S. Tokom pisanja ovog teksta niko nije povređen.

  • Dušan K.

    Hah, juče sam ga jeo. Ima da se kupi u „zdravoj hrani“. Lupio ga čekicem po sredini, da pukne, posle ga razdvojiš rukom.

  • Miroslav Ristić

    Ja više kokos ne kupujem, sneo sam jaje da bih ga otvorio. Probao nožem – ne ide, probao da isečem testerom – nije mi jasno kako je neko ovo uspeo, na kraju uzeo sekiru i prepolovio barabu :))) Mleka nije bilo ni kapi, umesto toga buđ, i naravno, užegla sredina. Više sreće nekom ko se upusti u isto.

  • Zoran Jovanović

    A sto ne pokušate da nakon što izbušite rupice i iscedite mleko jednostavno presečete orah testerom!? Tako bar ja otvaram orahe, lako je, čisto i na kraju imate dve lepe posude.

  • Vlado Radević

    Ja sam danas prvi put otvarao kokos, i nisam imao nikakvih problema – uzeo sam kuhinjski nož, ekser i manji čekić.

  • Marina Radojicić

    Ja sam juce kupila kokosov orah, uspela da ga razbijem, probala meso i fuj… Gorko, kiselo, nešto nagore sto sam ikada jela. Hocu reći, meso iz kokosovog oraha je bilo pokvareno, užeglo, znam, znam samo da više nekada neću kupiti kokosov orah!!!

  • Nenad Rajković

    Kokos je odličan, mleko u početku čudnog ukusa, ali kad se navikneš na njega, u šta čisto sumnjam, lepo ohlađeno, može biti dobrog ukusa.

  • Marija N

    Ja ću sebe da osakatim, kako god okrenem! Meni se jede kokosovo meso i kupila sam kokos. Udarala sam ga čekicem za lupanje mesa, ali ništa. Pretpostavljam da ću ga držati kao ukras, a onaj deo „donja strana-gornja strana“ je malo nerazumljiv.

  • Ikica Rajić

    A kako da razlikujem svež od ustajalog kokosovog oraha?

  • Miki R.

    Kao prvo, mleko iz starih kokosovih oraha, koje možete naći u Srbiji, obično se ne pije. Pije se samo mleko iz mladih, zelenih kokosovih oraha, koje sigurno nećete naći u prodavnicama Srbije.
    Nemojte se igrati satarama i sekirama, zbog oblog oblika. Ako to ne radite svakodnevno (u šta sumnjam), vrlo lako se može desiti da satara sklizne. Najjednostavniji način je: tresnite orah o beton, možete ga prethodno staviti u neku čvršću kesu, i kada se razbije, izvucite „meso“ koje je jedini jestivi deo. Prijatno!

  • Slavko Janković

    Pretpostavljam da ste tekst namenili deci, pri tom se slažem sa vama da to prepuste roditeljima. Sa vašim savetom ni njima neće biti lako. Veći kuhinjski nož, ili satara, ali donji vrh. Nagnite orah na stranu, držite podalje od vrha. Udarite donjim vrhom na santimetar od vrha, uz malo prakse, orah će dobiti zasek do mesa. Onda nije teško da većim nožem, ali pažljivo, raširite rez. Prespite mleko u čašu. Meso se vadi kašikom. Kokosovo mleko je lepo kad je jako ohlađeno. Ne zaboravite da ima jako puno vrsta kokosa, sa prozirnim i mlečnim mlekom, veličine veće pesnice do lopte za basket. Mleko je odlično za koktele. Pa, uzdravlje iz Vijetnama.