Šta sa bubuljicama i aknama?

Mladalačke bubuljice mogu da prave izuzetne probleme, posebno zato što u tinejdžerskim godinama, kada se one najčešće pojavljuju, želimo da se dopadnemo ljudima. Uputićemo vas u to kako da ovaj problem eventualno trajno rešite, ili ga makar ublažite.

Čišćenje lica pomaže pri uklanjanju viška masti, ali, premda može pomoći i u lečenju akni i bubuljica – ipak ne preterujte!

Određena količina masti potrebna je da lice ne bi bilo suvo – u suprotnom, ono će se perutati i stanje će se samo pogoršati. Velika greška je pokušaj da se problem sakrije naslagama šminke. Nanošenjem šminke zapušavaju se pore, a ukolko se koristi neadekvatna i masna šminka, može doći i do znatnog pogoršanja stanja.

Ukoliko sebi ne možete da priuštite skupu, odnosno kvalitetnu šminku, bolje se nemojte uopšte šminkati. Potrudite se da korigujete ishranu – jedite nemasnu, nezačinjenu hranu i izbacite slatikiše. Nemojte piti alkohol, gazirana pića ni kafu.

Ovakva ishrana prijaće i vašem celom organizmu, a ne samo licu i koži.

Potrudite se da se klonite stresa, mada je to izuzetno teško u tinejdžerskom dobu, jer u tim godinama probleme doživljavamo izuzetno intenzivno. Stres indukuje porast hormona koji izazivaju akne. Mada su akne najčešće problem kod tinejdžera, ako se pravilno ne leče, one mogu predstavljati problem i u dobi od 30-40 godina.

Akne se kod devojaka pojavljuju 7-10 dana pred mensturaciju, a njihovi uzročnici su hormoni. Izbegavajte ceđenje akni i bubuljica. Ceđenjem ćete oštetiti kožu i samo raširiti infekciju i upalu, a time odložiti i izlečenje. Možete zadobiti i trajne ožiljke. Savetujemo vam da se obratite dermatologu koji će na adekvatan način pristupiti rešavanju vašeg problema. Kozmetičaru idite po savetu dermatologa, a uz to izbegavajte i zadimljene prostorije. Trudite se da što je moguće više vremena provodite na svežem vazduhu.

Ukoliko problem sa bubuljicama imate samo s vremena na vreme, poslušajte sledeći savet: pomešajte kašičicu suvog kvasca sa nekoliko kapi ulja od lavande. Napravite gustu smesu i njom prekrijte bubuljice pred spavanje. Masku možete prekriti i gazom ili flasterom, kako se smesa ne bi skinula u toku noći.

Kvasac se inače koristi kao jedan od sastojaka za piling lica i služi da očisti pore i izvuče masnoću. Ulje lavande deluje umirujuće i smiruje upalu.

Ujutru se umijte i tragove od bubuljica prekrijte nemasnim korektorom visokog kvaliteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sandra Mijailović

    Imam problem sa potkožnim bubljicama na licu koje mi se pojavljuju povremeno i veoma teško prolaze.