Šta sa sedom kosom?

Seda kosa je, uobičajeno, odlika starijih ljudi. Neko će osedeti ranije, neko kasnije, ali uglavnom sedi ljudi nisu ni blizu mladosti. To znate. Ono što se ređe spomene jeste da skoro svako, bez obzira na godine, ima poneku sedu vlas. To se uglavnom i ne primeti, naročito ne ako vam je kosa prirodno veoma svetla. Ponekad se desi da i tinejdžerima – recimo, ne starijima od 14 godina – kosa počne da sedi.

Tinejdžere koji to otkriju na sebi ova pojava može veoma da uplaši. Često je prva reakcija čupkanje svake sede dlačice koja se pojavi – barem dok ne uvide da to ama baš nikakvog efekta nema, da dlačica samo ponovo izraste i da i dalje bude seda. Onda dođe uplašen razgovor s roditeljima, od kojih saznate da je to u vašoj porodici uobičajeno, da je trenutak kada će nekome početi da sedi kosa genetski određen i da to u nekim porodicama počinje zaista rano.

Naravno, zakukate što ste baš tu osobinu svojih predaka morali da nasledite. Pitate se šta kao tinejdžer ili tinejdžerka da radite sa sedom kosom, da li će vam se prijatelji smejati, da li će zbog sede kose dečaci ili devojke misliti da ste ružni pa neće hteti da budu s vama. Javljaju se različiti strahovi.

U ovakvoj situaciji bitno je da se ne nervirate – od nerviranja se može desiti da vam kosa osedi još i brže. Pored toga, nemate stvarnog razloga za nerviranje. Seda kosa ne izgleda ružno, a na mladoj osobi može da izgleda i veoma zanimljivo. Nema tog dečka ili devojke koji bi vas odbili samo zato što imate sede u kosi.

Šta ako vas vaša seda ili delimično seda kosa svejedno nervira? Uvek postoji mogućnost korišćenja kolor šampona koji je što je bliže moguće vašoj prirodnoj (a ne sedoj) boji kose. Možete i da se ofarbate, bilo u svoju prirodnu boju, bilo u neku drugu. To će, naravno, zahtevati dodatnu negu kose, ali tinejdžeri i tinejdžerke koji farbaju kosu nisu nikakva retkost i niko neće primetiti da postoji bilo šta neobično u vezi s vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar