Stalno koriguju druge

Maltene svako zna nekog takvog, osobu koja kao da živi za to da svaki čas ispravlja druge. Takve osobe su obično veoma nepopularne, iza leđa ih ismevaju, i neretko ih izbegavaju – pa, ko bi još želeo da ga neko ispravlja za svaku sitnicu, svaki čas?
Naravno, postoje situacije kada je poželjno ispraviti nekog ko je pogrešio. Na primer, osoba A postavi pitanje tražeći tačne informacije, osoba B joj (nenamerno) odgovori pogrešno, vi ste tu i uključeni ste u razgovor, i ispravite grešku osobe B. To je normalna rekacija – nekada je poželjno i da u razgovoru nepoznatih ispravite nekog ko je pogrešio, ako ćete tako pomoći nekome. Ili, ako vas je neko zamolio da mu pogledate domaći zadatak i vidite da li je negde pogrešio, i tu je normalno ispraviti greške koje vidite. Ili, drugarica se obukla u odeću koja joj loše stoji, teško da će vas mrzeti ako joj diskretno stavite do znanja da bi joj takva-i-takva odeća bolje stajala od one koju trenutno ima na sebi.
Međutim, postoje oni koji idu mnogo dalje od toga. Na Internet forumu, čim neko napravi jednu jedinu grešku u kucanju, nazvaće tu osobu nepismenom budalom i poslati je nazad u osnovnu školu. Van Interneta, prosto će loviti svaki vaš lapsus kako bi vas ispravili. Loviće i svaku vašu slučajnu grešku. Nekad će vam "ispravljati" i način oblačenja i šminkanja, insistirajući da sada radite skroz pogrešno. "Ispravljaće" i ono u čemu nikakvog ispravljanja ne može biti, na primer, vi ste s prijateljima napravili bend i voleli biste da uspete, a "ispravljač" vam dosađuje time da vi to ne bi ni trebalo da želite, to su klinački snovi, bolje vam je da želite nešto drugo… Slično će biti i s momkom ili devojkom koji vam se dopadaju, ne treba te osobe da vam se dopadaju, treba da vam simpatija bude neko drugi. Sve te osobe znaju bolje, i u svemu će da vas ispravljaju.
Šta raditi s takvima? Najbolje je skloniti se – vremenom, kad se svi sklone od njih, valjda će shvatiti da niko ne želi da ga svaki čas ispravljaju ili "ispravljaju".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

arogantnostispravljanjekorigovanjetinejdžeriuobrazenost
Komentari (0)
Dodaj komentar