Stalno sanjarite o bivšem

Ljubavne veze nekada budu veoma lepe – a onda se okončaju. Preboleti raskid u najvećem broju slučajeva nije nimalo lako, a još je i teže ako stalno sanjarite o bivšem, o tome kako je moglo da vam bude da ste ostali zajedno.
Sasvim je normalno da ponekad pomislite na bivšeg, čak i nakon što je prošlo dosta vremena od raskida. Ipak su u toj vezi postojale neke emocije, nekada i vema jake, i imali ste lepe zajedničke trenutke, i te kako vredne sećanja. Ako povremeno pomislite na bivšeg, s uživanjem i, moguće, setom se prisetite lepih trenutaka (a nekad se setite i onih ružnih jer je, na kraju krajeva, postojao razlog za raskid), to nije nikakav problem. Problem je ako ne možete da prestanete da razmišljate o njemu i o onome "šta-bi-bilo-kad-bi-bilo", odnosno na šta bi vam život ličio da ste i dalje u vezi s njim.
Zbog čega je to problem? Zato što vas sprečava da nastavite sa svojim životom. Sve vreme provodite sanjareći o nečemu što nije stvarno (jer vi više niste stvarno s njim), a to vreme mogli biste provesti tako što ćete živeti sopstveni život, uživati s prijateljima, u nekim svojim interesovanjima, upoznajući se s nekim novim ljudima, pre ili kasnije biste sreli i novu ljubav. Ne kažemo, lepo je nekada setiti se dobrih trenutaka iz prošlosti, izgubiti se u sanjarenju onda kada je svakodnevni život težak i/ili ružan, ali ne treba konstantno živeti u sanjarenjima.
Šta učiniti? Prestati da razmišljate o bivšem. Znamo, znatno lakše reći nego učiniti, ali jeste izvodljivo. Kad god pomislite na bivšeg, naterajte sebe da mislite na nešto drugo. I tako svaki put. U početku će ići teško, ali kao što ste se navikli da mislite na njega, tako se možete i odvići, i navići da mislite na nešto drugo. Vremenom će ići sve lakše i lakše – a kako bude postajalo lakše, tako ćete se osećati i kao da vam bukvalno teret spada s leđa.
Može da pomogne ako uposlite misli nekim projektom. Smislite nešto što hoćete da napravite i ostvarite (možda nešto što hoćete da napravite sopstvenim rukama, ili hoćete da postanete sposobni da pretrčite toliko-i-toliko za to-i-to vreme, ili…). Dobro je da vam taj projekat uposli i telo (barem ruke kojima nešto pravite) i mozak, naravno, treba da bude nešto što ste u stanju da ostvarite u ne previše dugom roku, i recite sebi da će, jednom kad projekat bude gotov, vaš bivši prestati da vam bude opsesija.
Nije loše ni da se prisetite činjenica. Vaša veza se okončala s razlogom, i ti razlozi bi sprečili da se bajka koja se odvija u vašoj glavi ikada desi u stvarnosti. Teško je što je tako, tužno je što je tako, surovo je što je tako – ali tako je.
Još jednom: sve ovo ne znači da morate da prestanete da mislite na bivšeg u potpunosti, niti da pokušate da nekako uništite sva sećanja na njega. Imali ste vi i lepih trenutaka koji su vredni sećanja, plus, time što nećete zaboraviti na tu vezu, nećete zaboraviti ni na greške koje ste napravili (svako ih pravi), pa će vam to valjda pomoći da iste greške ne ponovite u nekoj novoj vezi, nego da ta veza bude još i lepša nego ona prethodna.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bivširaskidsanjarenjetinejdzeriveza
Komentari (0)
Dodaj komentar