Sto godina Diznija

Volt Dizni (Walt Disney) je umro 1966, u svojoj 65-oj godini. Petog decembra 2001. godine veoma pompezno je u svim zabavnim parkovima Diznilenda proslavljen 100. rođendan Volta Diznija.

Miki Maus (Mickey Mouse), Paja Patak (Donald Duck) i Šilja (Goofy) stvoreni su u mašti zajedničkog oca. Ti neodoljivi i toliko nam dragi likovi su san samo jednog čoveka.

„Sve je počelo sa mišem“, rekao je Dizni jednom prilikom. I zaista, 1928. godine napravljen je prvi crtani film, „Parobrod Vili“ (Steamboat Willie). Glavni „glumac“ Miki Maus postao je internacionalno poznat, da bi zatim postao internacionalno poznat simbol za internacionalno poznat konglomerat zabave.

U Americi postoji zakon da kad jednom film napuni 75 godina, on postaje javno dobro. Kako su autorska prava ključ Diznijeve markentinške mašine, sigurno će biti pokušaja lobiranja za produžetak ovog perioda u Kongresu. Do kraja 2006. godine, 35 crtanih filmova o Miki Mausu postaće nacionalno dobro, tako da će se oni slobodno distribuirati posle tog datuma bez dozvole „Diznija“.

Generacije su odrasle na Diznijevim filmovima. Oni su nezamenljivi deo svakog dečijeg sna i slatka uspomena svakog kutka sećanja. Sada ne treba nimalo mašte da se zamisli taj Diznijev san. Postoji jedna kapija iza koje ovi likovi žive, gde obitava taj čudesni svet. Tu su svi mali drugari, novi i stari, koji pričaju neke nove priče, nekoj novoj deci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar