Suprotstaviti se roditeljima (1)

Skoro svi tinejdžeri skloni su da se suprotstavljaju roditeljima, u manjoj ili većoj meri. Mnogi smatraju i da je to „kul“, da ide uz imidž tinejdžera buntovnika. Opet, mnogi i strahuju od suprotstavljanja roditeljima, ne samo zbog bojazni od reakcije i od moguće kazne već se i pitaju – a da li je u redu suprotstaviti se roditeljima (verovali ili ne, ali i mnogi od onih koji smatraju da je „kul“ suprotstavljati se roditeljima i buniti se takođe se pitaju da li je u redu to što rade)? Da nije vaših roditelja, ni vi ne biste postojali; oni vas hrane, oblače, kod njih živite – da li je onda u redu suprotstaviti im se?

U redu je suprotstaviti se roditeljima. Niste, ma šta vam neko u ljutini rekao, loša osoba niti nezahvalni niti sebični ako se povremeno suprotstavite roditeljima. Potpuno je normalno da imate, nezavisno od roditelja, sopstvene želje, ciljeve, snove… Onda nije nimalo nenormalno, ako vam roditelji nešto ne dopuste, da im se suprotstavite. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste način na koji im se suprotstavljate.

Ukoliko svaki put kad vam nešto nije po volji, treskate vratima i vičete: „Mrzim te!“, time ne samo da ne postižete ništa pozitivno već i dajete roditeljima odličan razlog da veruju da ste još uvek derle – a o derletu se moraju starati roditelji i moraju roditelji da odlučuju šta je dobro za njega, jer je derle premalo i nedovoljno zrelo da bi samo umelo da proceni situaciju i da na osnovu procene donese razumnu odluku. Zato je, umesto vikanja i treskanja vratima, bolje razmisliti o inteligentnom i zrelom načinu da dobijete ono što želite; o mirnom načinu da se suprotstavite roditeljima.

Za početak, razmislite zbog čega vam je uskraćeno ono što želite. Ako, recimo, želite nove patike, a roditelji su vam rekli da za njih nemaju novca, to je veoma razuman odgovor. Ne žele oni ništa da vam uskrate, nego, jednostavno, u tom trenutku ne mogu to da vam priušte. Kada budete sami zarađivali, sami ćete i određivati na šta trošite novac – dok finansijski zavisite od roditelja i dok oni napornim radom zarađuju da bi sve vas prehranili, na njima je da odluče šta kućni budžet dopušta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar