Svetski dan borbe protiv SIDE

1. decembar je Svetski dan borbe protiv SIDE. Možda će vam tekst koji sledi izgledati kao još jedna „dosadna lekcija“, ali, za razliku od mnogih bolesti, HIV infekcija i SIDA se mogu preduprediti prevencijom. Prvi korak u zaštiti je, samim tim, sticanje znanja o ovoj bolesti kojom se na pet minuta inficira pet mladih u svetu. Bilo da o ovoj temi ne znate ništa ili da imate utisak da „baš sve znate“ pročitajte naredne redove.

AIDS je skraćenica od Acquired Immune Deficiency Syndrom. Ovaj pojam je uveden krajem juna i početkom jula 1981. godine u SAD. AIDS predstavlja poslednji i najteži stadijum infekcije izazvane virusom humane imunodeficijencije (HIV).

Nemojte misliti kako se to vama nikako ne može desiti i ne budite uvereni kako ste sa apsolutno proverenom osobom. Od SIDE može da oboli svako, bez obzira na godine, pol, rasu, a obolela osoba se fizički ne može razlikovati od zdrave sem u poslednjem stadijumu kada dolazi do opšteg propadanja organizma.

U rizično ponašanje spada:

  • kada se ne koristi kondom pri svakom polnom kontaktu
  • kada se često menjaju seksualni partneri
  • kada postoji sklonost ka vezama za „jednu noć“
  • kada se koristi zajednički pribor za pripremanje i ubrizgavanje droge
  • kada se bez zaštite dolazi u dodir sa ljudskom krvlju i sekretima.

Pre stupanja u intimne odnose potrebno je dobro se upoznati sa osobom, njenim navikama i potrebno je da se informišete o prethodnim vezama. Poseban oprez je potreban kod kontakata sa osobama koje često menjaju seksualne partnere i kod narkomana. Uvek koristite kondom!

Kondom obavezno kupujte u apoteci i pritom proverite rok trajanja kao i to da li je elektronski testiran. Treba ga čuvati dalje od izvora toplote i ne sme se nositi u džepu ili novčaniku duže od 24 sata jer ga toplota oštećuje.

SIDA se prenosi:

  • polnim odnosom sa HIV pozitivnom osobom (vaginalnim, analnim ili oralnim)
  • preko zaražene krvi (korišćenjem zajedničkog pribora za pripremanje i ubrizgavanje droge)
  • vertikalnom transmisijom (sa inficirane majke na dete), u toku trudnoće, porođaja ili dojenjem.

Kod osobe zaražene HIV-om, virus se nalazi u svim telesnim tečnostima: u likvoru, krvi, cerumenu, spermi, vaginalnom sekretu, majčinom mleku, pljuvačci, sluzi iz nosa, suzama, znoju, a može se naći i u mokraći i u stolici.

Gradski zavod za zaštitu zdravlja u Beogradu organizuje besplatno testiranje svakog 1. decembra. Dodatne informacije možete potražiti ovde.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar