Svi ga gledaju – „Gospodar prstenova: povratak kralja“

Želite da izađete s društvom i proslavite početak raspusta? Po mogućnosti, u bioskopu? Imamo predlog za vas – „Gospodar prstenova: povratak kralja“.

Ukoliko ste gledali prethodna dva dela, sigurno ćete želeti da vidite i treći, i bez našeg saveta. Ako ih niste videli, niti ste čitali knjige, savetujemo vam da ih prvo pogledate, inače nećete znati ko je ko u ovom filmu. Malo upozorenje za nestrpljive: ovaj film traje tri i po sata. Ipak, to nije razlog za veliku zabrinutost, čak i ako ste veoma temperamentni; film zaista drži pažnju, dovoljno da čak i desetogodišnja dečica mirno sede i ćute u toku celog filma (provereno u praksi). Kad smo kod dečice: ukoliko želite da povedete mlađeg brata ili sestru na ovaj film, možete – ali nemojte ako su jako mali. Ima nekih scena koje baš i nisu za malu decu – katapultirane glave, vojska mrtvih i Šeloba (džinovski pauk) – sve vrlo upečatljivo urađeno, više nego dovoljno upečatljivo da malo dete dobije noćne more.

Nema razloga da vam prepričavamo film; čak i ako niste čitali knjige, ukoliko ste gledali prethodne delove, znate otprilike šta sledi. Frodo i Sem, pod sumnjivim Golumovim vođstvom, i dalje idu u Mordor, u pokušaju da unište prsten. Za to vreme, Aragorn, Legolas, Gimli i Gandalf pokušavaju da spasu Minas Tirit (jeste li znali da ime ovog grada znači „beli grad“?), prvi grad koji će biti na udaru Mračnog gospodara i najjače uporište ljudi. Hoće li uspeti, ili će sve pasti pod tamu? Ukoliko ste čitali knjige, znate odgovor; ukoliko niste, videćete ga u filmu.

Uprkos mamutskoj dužini, vreme u toku gledanja ovog filma jako brzo proleti. Da, znate vi da je prošlo tri i po sata (i vi i razni nažuljani delovi vašeg tela), ali se ne osećate kao da je tako. Film je pun akcije (možda čak i previše za ukus nekih – bitka za bitkom), a povremeno ima i komičnih elemenata koji nisu postojali u knjizi (Gandalf koji štapom mlati po glavi Denetora, domostrojitelja Gondora koji je suviše očajan da bi organizovao odbranu grada, iako bi to morao da uradi; Legolas i Gimli se i dalje takmiče u tome ko će da smakne više neprijatelja – Gimli zahteva da se i džinovski slon računa kao jedan neprijatelj, uprkos veličini). Efekti su zaista zadivljujući, kako vizuelni, tako i zvučni (vrištanje Nazgula je stvarno gadno, čak i za one koji obožavaju Merilin Mensona). Sve u svemu, tri i po sata sjajne akcije, zabave, romanse, kao i efekata kojima možete da napajate oči (i uši). Super zabava za celo društvo.

Tvrdokorni fanovi Tolkina gunđaju zbog izmena koje je Piter Džekson uneo u film; ukoliko spadate među njih, ovaj film vas može iznervirati (mada, naravno, nećete odoleti da ga ne vidite). Za sve ostale, ovo su tri i po sata čistog uživanja. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar