Teška blamaža, a želite da impresionirate

Svakome se nekad desi da se izblamira, a kao za baksuz, obično su najveći blamovi onda kad najviše želite da impresionirate, da zadivite, da ostavite što bolji utisak. Prosto kao da se čitav svet urotio protiv vas, mada, naravno, nikakve zavere tu nema.
Zašto se baš onda kad vam je najviše stalo da ostavite dobar utisak dešavaju najgori blamovi (ne kažemo da se dešavaju uvek kada pokušavate da impresionirate, samo da, kada se dese, u takvim prilikama budu najgori)? Za početak, pitanje je procene šta je veći ili manji blam, a onda kad posebno želite da zadivite, sve što vas u tome spreči deluje vam veće nego što bi vam inače delovalo. Više vam je stalo, emotivni ulog je veći, pa onda i neuspeh jače deluje.
U redu, nekad vam se samo učini da je blam bio gori nego u nekoj manje važnoj situaciji, ali nekada vam se i ne učini. Šta je s tim? Obično su situacije u kojima pokušavate da zadivite one u kojima ćete pokušati nešto, pa, impresivno, što nije lako postići, i normalno je da su šanse za neuspeh veće nego da ste pokušali nešto lakše. A nekada je i želja za impresioniranjem takva da ćete bez razmišljanja pokušati nešto što vam se u tom trenutku učini kao dobra ideja. Da ste zastali da razmislite, i sami biste zaključili da ideja uopšte nije toliko dobra, ali toliko želite da zadivite da ne zastanete – i eto neuspeha i blama. Plus, toliko vam je stalo da ostavite utisak da se možda i previše trudite, a istovremeno vas strah od neuspeha koči, bojite se, što takođe poveća šanse da omanete.
Sve navedeno je potpuno normalno, i svakome se bar nekad desi (to jest, svakome ko se usudi da nešto pokuša, što je svakako bolje nego ostati zgrčen od straha i ne pokušavati ama baš ništa, ma koliko vam do nečega bilo stalo). Zato, ne bi trebalo sebe mnogo kriviti, izuzev ako ste pokušali nešto čime ste ugrozili svoju i/ili tuđu bezbednost. Ne bi trebalo ni smatrati da se samo vama kretenu/kretenki to može desiti, jer to nije tačno.
A šta bi trebalo? Možda da budete malčice oprezniji, da ipak zastanete da razmislite, ako za to imate priliku. Ne u toj meri da od svega odustajete i da i ne pokušavate, ali, recimo, ne bi trebalo pokušavati da u plesu izvedete neke teške pokrete ako i inače ne umete baš dobro da igrate. A ako se ipak izblamirate? Dajte sve od sebe da to ne shvatite preozbiljno. Najčešće ne vredi da se pretvarate da ste baš to hteli da uradite (svakako da niste hteli da ljosnete na guzu); uglavnom je efikasnije ako sve okrenete na šalu i nasmejete se na svoj račun. Možda ispadnete trapađoz i izblamirate se, ali svi vole one koji umeju da se nasmeju na svoj račun, tako da biste time mogli da impresionirate one koje želite da impresionirate – što znači da vam je, uprkos blamu, plan uspeo. Bravo za vas!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blamazatinejdzeriutisak
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Marina Petrović

    Pravi savet, u pravo vreme, na pravom mestu, pogotovo u današnje vreme kad nam mnogi faktori ekonomske, moralne i kulturološke krize u mnogome otežavaju međuljudsku komunikaciju i snalaženje u ovom svetu i životu punom prepreka. Najčešće sam se učila na svojim greškama. Sledeći ovakve i slične savete valjda ću greške izbeći ili ću se barem manje brinuti ako ih i napravim. Pozdrav!