Tinejdžeri i multitasking (2)

Multitasking (obavljanje više stvari istovremeno) neko vreme je bio hvaljen kao način da se na poslu i u životu bude efikasniji. Pošto današnji način života koristi najnovije tehnologije, pokazalo se da su tinejdžeri u multitaskingu, jer rastu uz novu tehnologiju, neretko bolji nego odrasli, samo što ni njih ne zaobilaze negativne posledice ovakvog načina života.
Ako vam je multitasking način života, kao što mnogima jeste, to vremenom donosi neke negativne posledice. Više niste u stanju da se usredsredite na jednu stvar; ne možete, recimo, samo da se opustite dok gledate film, morate uz to da radite još nešto, na primer, da šaljete poruke mobilnim. Niste u stanju da zapamtite sve detalje, bilo da se radi o nečemu što vam je drugarica ispričala, majka vam zadala da obavite, ili o školskim lekcijama. Učenje ide teško, čitanje knjige je strahovito naporno i često morate da ga prekidate.
Plus ste, zbog toga što je rađenje više stvari istovremeno stresno, konstantno nervozni, ne možete da se smirite, imate utisak da ste stalno u nekoj akciji i da radite milion stvari istovremeno (utisak je prilično blizu istini), a kad pogledate šta ste konkretno uradili, vidite da je toga zapravo malo, i pitate se gde i kako vam je proletelo vreme, i zašto vam treba toliko mnogo vremena za nešto u suštini jednostavno. Neretko se osećate totalno sluđeno, spavate slabo, san vam je isprekidan, moguće je da sanjate neke čudne, uvrnute stvari i da se budite umorni. Sva ta jurnjava vam u neku ruku deluje zabavno, stalno se nešto dešava, niste kao "neki tamo smoreni penzioneri", ali ste istovremeno i umorni i nervozni i nije baš da se idealno osećate.
Šta učiniti? Probajte da usporite malo. Prilično je teško, naročito ako i ne znate za drugačiji način života, ali probajte. Pokušajte da neko vreme radite samo jednu jedinu stvar i da sebi ne dopustite da tada radite još nešto. Neka za početak ta jedna stvar bude nešto što možete da obavite za kratko vreme, ionako nećete imati strpljenja za nešto duže – recimo, pročitajte nešto za šta vam ne treba više od tri do pet minuta. Zadajte sebi s vremena na vreme takve male vežbe, i vremenom produžavajte njihovo trajanje, onim tempom za koji osećate da vam odgovara. Potrajaće, ali ako to shvatite kao neku vrstu igre i izazova, moglo bi da vam bude zanimljivo. Rezultati neće biti vidljivi odmah, ali vremenom ćete primetiti da vam se koncentracija i pamćenje poboljšavaju, da se osećate opuštenije, da ste odmorniji i da vam je raspoloženje bolje – i bez brige, ni u jednom trenutku nećete biti nalik na neke "smorene penzionere", samo ćete se prijatnije osećati i postizaćete više.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

multitaskingobavezeobavljanje poslovatinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar