To zeleno čudovište

Ljubomora se često javlja. Svako se nekako bori sa njom, bez obzira na to koliko godina ima ili koliko dobar i lep život živi. Upravo zbog toga bitno je da naučite kako da se izborite s tim problemom pre no što vaš odnos sa braćom i sestrama postane nepopravljivo loš.

Čak i ako ste stariji, možete osetiti ljubomoru zato što vaš mlađi brat ima bolji bicikl. Naravno, stalno ćete se svađati oko glupih sitnica, recimo, oko toga ko će koristiti kompjuter ili daljinski upravljač. Možda će vam ova situacija zvučati poznato: vaša starija sestra, četrnaestogodišnjakinja, kupuje tako mnogo garderobe, a vi se morate zadovoljiti jednim novim kompletom godišnje. Pored toga, čini se da može da dobije šta god poželi, jer je ona „skoro devojka“. Da pogađamo – svađate se non-stop.

Kad ste ljubomorni na braću ili sestre, zapravo ste ljuti zato što oni mogu da rade ono što je vama zabranjeno ili da imaju nešto što vi nemate. Tako zeleni od ljubomore, mislite da će vas jedino svađa sa njima osloboditi frustracije, ali – kao što verovatno znate – stvari obično postaju još gore.

U stvari, postoji samo jedan uspešan način na koji možete poraziti zelenog monstruma: umesto da razmišljate o onome što nemate ili što ne možete, koncentrišite se na ono što imate ili što možete.

Ko je rekao da morate biti sjajni u onome u čemu su sjajni vaši rođaci ili da morate posedovati iste stvari? Svako ima različita interesovanja, veštine i talente, kao i različite ciljeve; trebalo bi da koračate svojim putem, a ne da se takmičite s njima. Možda ste ljubomorni što je vaša sestra prava zvezda na odbojkaškom terenu, ali moguće je da vi imate izvrstan sluh. Umesto da čeznete za odličnim rezultatima u sportu, budite srećni, jer možete osnovati „kul“ bend sa svojim prijateljima.

Život nije utakmica „sam protiv celog sveta“ i niko ne beleži rezultat. Iako vam se čini da vaši roditelji ili braća i sestre pamte rezultat, nemojte im dopustiti da nastave – neka shvate kako se osećate. Razmislite da li treba da razgovarate s nekim kako biste se osećali bolje i uživali upravo u onome što jeste i voleli sebe. Možda je dovoljno pronaći sjajan hobi ili probati neki drugi sport. Rešenje je sigurno tu negde – samo treba da ga potražite.

Konačno, ono najvažnije: zapamtite da ljubomora neće nestati ako je budete zadržavali u sebi. Pričajte ili pišite o njoj čim je osetite kako ne bi bila u vama zauvek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar