Trikovi za bolju komunikaciju

Svi mi komuniciramo s okolinom (osim ukoliko smo, ne daj Bože, u komi, ili živimo izolovani na vrhu planine); svima nam je stalo da nas što bolje razumeju kako ne bi došlo do nesporazuma i neželjenih situacija. Kao što znate, nije uvek lako komunicirati; često, iako je nama samima sasvim jasno šta smo hteli da kažemo, to nije baš najjasnije i našem sagovorniku. Zato, da biste olakšali i sebi i svom sagovorniku, evo nekih psiholoških „caka“ kako da vas bolje razumeju. Ove „fore“ možete primeniti u komunikaciji sa bilo kime – roditeljima, braćom i sestrama, rodbinom, prijateljima, nastavnicima…

Trik je u tome da postanete kao ogledalo svog sagovornika. Naravno, to ne smete uraditi previše upadljivo, jer to ne samo da vam neće pomoći, već će vaš sagovornik pomisliti da mu se rugate i da ga ismevate (naročito nezgodno u komunikaciji sa starijima). Dakle, šta treba da uradite?

Najbolje (i najsuptilnije) je da počnete sa disanjem. Obratite pažnju na ritam disanja svog sagovornika i uskladite se s tim. Kada on završi svoje izlaganje, sačekajte da izdahne, pa tek onda počnite da govorite. Tako će vas lakše shvatiti i prihvatiti ono što mu pričate. Još jedna zgodna fora je da „skinete“ omiljene reči i izraze svog sagovornika (naravno, ni to ne treba da bude previše upadljivo); ako koristite iste fraze, lakše će vas razumeti.

Obratite pažnju i na mimiku sagovornika. Pokušajte da se smejete na sličan način kao i on, da se mrštite i, recimo, podižete obrve na isti način na koji to čini vaš sagovornik. Bitna je i gestikulacija; ipak, ovde je najlakše pogrešiti, pa je zato bolje ne eksperimentisati sa ovim dok se prvo malo ne uvežbate pred ogledalom. Dakle, stanite pred ogledalo i isprobavajte različitu gestikulaciju dok ne otkrijete ono što vam najbolje „stoji“ (tako, recimo, nećete doći u opasnost da ispadnete neko ko previše mlatara rukama). Nije preporučljivo „skinuti“ kompletnu gestikulaciju svog sagovornika, ali treba obratiti pažnju na nju; kad on promeni pozu, to učinite i vi. Možete „kopirati“ i neke njegove manje upadljive gestove.

Jednom kad sve to uvežbate, preći će vam u naviku da postanete nalik ogledalu svakog svog sagovornika, a da ipak ostanete svoji. Tako će vas praktično svako sa kim razgovarate videti kao „srodnu dušu“, a ostaćete svoji. Zgodno, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar