Umeće razgovora (1)

I stidljivima i onim malo manje stidljivim ume da bude teško da pričaju s nekim, bilo da se radi o simpatiji ili pokušaju da s nekim pričate u društvu, da ne budete sami. Evo nekih predloga šta biste mogli da pokušate.
Recite nešto lepo. Postoji izreka da vas laskanje neće nikud odvesti, ali laskanje vas zapravo može odvesti veoma daleko u komunikaciji, ako ne preterate s tim i ako niste očigledno neiskreni. Nađite nešto lepo na osobi s kojom želite da razgovarate i prokomentarišite to. Najbolje je da bude bez seksualne konotacije, čak i ako se radi o dečku ili devojci s kojima biste rado bili u vezi, da ne ispadne da samo seks želite. Ako kažete toj osobi nešto lepo, skoro je sigurno da će biti veoma pozitivne reakcije, jer su ljudi skloni tome da misle lepo o onima koji lepo misle o njima.
Pažljivo pogledajte u šta je ta osoba očigledno uložila trud. Može se raditi o izgledu, ali ako nije neko koga uopšte ne znate, već, recimo, neko iz vašeg odeljenja, to bi mogao da bude i referat pročitan na času, dobro izvođenje na terenu za košarku ili u sali za gimnastiku, ručno pravljen komad nakita a znate da ta osoba sama pravi nakit… Svako voli da njegov/njen trud bude primećen i da bude pohvaljen za to, a onda ih o tome možete nešto i pitati (koliko dugo trenira košarku, na primer), i tako početi razgovor koji će ih sigurno interesovati.
Nemojte se držati samo očiglednog. Svakome će se dopasti kada ga pohvalite za nešto u šta je uložio/uložila trud, i svako će rado pričati s vama o nekom svom interesovanju, o hobiju i slično (može se raditi o osobi koju već poznajete, ali nije isključeno ni da je neko koga prvi put vidite, recimo, devojka koja džogira). Ali, dobra je ideja pokušati da otkrijete i ono što ne spada u stereotip – recimo, možda je ta devojka koja vam izgleda kao superseksi plavuša ili baš sportski tip i odličan matematičar, a onaj dečko koji vam izgleda kao neki cvikeraš-štreber koji glavu ne diže od knjige ili se ne odvaja od kompjutera mogao bi da jako voli fudbal i akcione filmove i da puno zna o njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

razgovortinejdzeriumece razgovoraveza
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragica Vićentić

    Izuzetno lepo naglašeno. Može se odnositi i na mlađe i na starije. Uvek nam je potrebno da nam se obrate sa nečim lepim i pohvalnim. Zračićemo odmah ljubavlju i dobrim raspoloženjem. Možda će osoba kojoj je namenjen kompliment videti i kod drugih nešto lepo. Jednostavno, mislim da je nešto najlepše naglasiti pozitivno.