Uobraženi mlađi brat ili sestra

Volite vi svog mlađeg brata ili sestru, ali može se desiti da počnu da se ponašaju uobraženo, da prave svakakve gluposti, i da ne znate šta više da radite s njima. U velikom broju slučajeva nije teško „izlečiti“ ih od ovakvog ponašanja.
Mlađa braća i sestre umeju da budu skloni tome da se ponašaju kao da su oni glavni, kao da svi samo u njih treba da gledaju i neograničeno im se dive. Probali ste da zarežite na njih kad se tako ponašaju? Da podviknete? Onda verovatno znate da to nema nikakvog pozitivnog efekta. Kolutate očima kad počnu da „smaraju“, kažete im nešto što bi trebalo da ih „spusti“? Nema ni to efekta. Šta, onda, učiniti? I zašto se uopšte tako ponašaju?
Najčešći razlog glupiranja jeste taj što žele pažnju. Sad, naravno da ćete im u nekoj meri pružiti pažnju, radi se o vašem rođenom bratu ili sestri, ali sasvim sigurno da nećete po ceo dan samo u njih da gledate – a klinci nekad imaju baš tu želju, kako bi sebi potvrdili da su bitni i voljeni. I vi svog brata ili sestru stvarno volite, samo što imate i druge stvari da radite u životu, a ne samo da im pokazujete svoju ljubav.
Pošto je skretanje pažnje na sebe ono što glupiranjem pokušavaju da postignu, nikakva vika, ružne reči ni kolutanje očima neće ih zaustaviti u tome – čim to uradite, njihov cilj je uspeo, skrenuli su pažnju na sebe. I negativna pažnja je bolja od nikakve. Zato, najefikasniji način da im pokažete da pravljenje gluposti i „ja pa ja“ ponašanje nije nešto čime mogu skrenuti vašu pažnju jeste da bezvezno ponašanje ignorišete i da se sklonite od njih.
Ukoliko u tome budete uporni, ne dopustite da vas nekim postupkom iznerviraju pa da ipak dreknete na njih, shvatiće da njihovo ponašanje ne donosi željene rezultate, pa će odustati. A pomoći će i ako ih usmerite na nešto u čemu bi i vama bilo zanimljivo da učestvujete (na primer, možete pokušati da zajedno s mlađim bratom ili sestrom napišete neku priču), tako im na konstruktivan način pokazujete kakvo njihovo ponašanje bi vas navelo na pozitivnu reakciju i donelo im pažnju koju toliko žele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mladja sestramladji bratuobrazenost
Komentari (0)
Dodaj komentar