Uticati na svoja osećanja

Veseli ste? Tužni? Srećni? Nesrećni? Uplašeni? Ljuti? Dok ste u pubertetu, vaši hormoni „divljaju“ – to ste sigurno već mnogo puta čuli dosad. Pod uticajem hormona „divljaju“ i vaša osećanja, pa ste skloni čestim burnim reakcijama, ili napadima plača, ili neobuzdano veselom raspoloženju bez nekog posebnog razloga… E, sad, to poslednje, ovo veselo raspoloženje, to i nije tako loše, zar ne? Još kad bi potrajalo… Međutim, nema načina da utičete na svoja osećanja – ili možda ima?

Nažalost, nije moguće stalno biti jako veseo. S druge strane, to ne bi ni bilo zaista poželjno – jeste super kad ste veseli, ali ako biste stalno bili jako veseli, to bi brzo postalo zamorno, a ne bi više ni bilo tako prijatno. Tuga, strah, bes – to su već osećanja koja većina baš i ne voli i volela bi da može da ih se otarasi ili bar da ih ublaži. Verovali ili ne, to je moguće uraditi (i to ne uz pomoć hemijskih supstanci!) – ne u toj meri da budete veseli i cvrkutavi kao na vrhuncu zaljubljenosti, ali svakako je moguće izvesti da budete veseliji ili smireniji. Kako?
Stanite ispred ogledala, opustite glavu i ramena, napravite tužan izraz lica. Čak i ako pre toga niste bili nešto posebno neraspoloženi, osetićete kako vam se raspoloženje pogoršava, kako vam u glavu naviru tužne (i ružne) misli. Onda se, za promenu, ispravite, udahnite duboko i nasmejte se. Zvuči šašavo, znamo, ali to će vam u trenutku zaista popraviti raspoloženje. Drugim rečima, ako želite da budete srećni, ponašajte se kao da stvarno i jeste srećni – u najmanju ruku, bićete veseliji nego što ste bili.
Sa strahom je malo teže izboriti se – nije dovoljno da budete veseliji, već je potrebno i da se osećate sigurnije. Ako se, recimo, bojite da ćete loše uraditi kontrolni zadatak, zapišite na parče papira da ste sve naučili i da ćete na kontrolnom biti opušteni. Nakon toga, kad počnete da učite, posle svake završene celine naglas pročitajte ono što ste napisali. Pred sam kontrolni možete da pročitate to što ste napisali (naglas ili u sebi, ako ne želite da se blamirate pred drugima); tako ćete se na testu osećati opuštenije i manje su šanse da zbog napada panike loše uradite test.
Za oslobađanje od besa najbolji je sport – bilo koji, mada, ako umete da budete baš agresivni, bolje bi bilo da je to neki sport u kome nikoga ne možete da povredite – drugim rečima, nešto u solo varijanti. Trčanje, roleri, plivanje, joga, „tuča“ s bokserskom vrećom… Bilo šta što je fizički iscrpljujuće pomoći će vam da izbacite negativnu energiju iz sebe i da se osetite mnogo bolje.
„Divljanje“ hormona i nekada zaista prejake emocije ne možete da sprečite – ali, jednom kada se pojave, niste bespomoćni. Možete uticati na njih i ublažiti one koje vam se ne dopadaju. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar