Vaša prava kao mušterije

Nije uopšte nemoguće da platite za neku robu ili uslugu, a da ne dobijete ono za šta ste platili ili da to dobijete falično – dešava se i starijima od vas. A vas još mogu pokušati da oteraju rečima: "Ma beži, dete, ne smetaj!". Ne prihvatajte takvo ponašanje.
Vi kao mušterija – kupac ili korisnik neke usluge – imate ista prava kao i odrasli, bez obzira na to da li ste punoletni. Ovo ne važi jedino u slučajevima kada ste pokušali da dođete do nečega što maloletnima po zakonu ne bi smelo da bude dostupno, jer ste tada već u startu vi ti koji kršite zakon.
Mnogo je prava koje vi kao mušterija po zakonu imate, a manje-više se mogu objasniti u nekoliko rečenica. Roba koju ste nabavili treba da bude zadovoljavajućeg kvaliteta – da je ispravna i da može da traje prihvatljivo vreme. Ona treba da bude onakvog kvaliteta kakav vam opiše prodavac, nipošto lošija od toga. Roba treba da može da radi ono za šta je predviđena i treba da bude bezbedna za upotrebu. Sve navedeno se, malo promenjenim rečima, može primeniti i na usluge koje plaćate.
E, sad, gde su prava, tu su i obaveze. Stoga postoje i slučajevi kada se ne možete žaliti. Bili ste upozoreni da se radi o robi s greškom, ali ste je ipak kupili. Želite zamenu ili svoj novac nazad jer ste se u međuvremenu predomislili, a s robom ili uslugom je sve bilo u redu. Roba ili usluge za koje ste platili su očigledno bili falični, ali ste svejedno, svesni toga, dali novac za njih. Sami ste nepravilnom upotrebom oštetili robu ili pokvarili efekat usluge nestručno se petljajući (na primer, sami ste još malo skratili šiške i pokvarili frizuru, a onda se žalili da frizerka nije dobro uradila posao). Ili ste greškom nabavili pogrešnu robu ili platili pogrešnu uslugu. U navedenim slučajevima nemate pravo na žalbu.
Ne radi se ni o čemu navedenom i zaista ste oštećeni? Tada imate pravo da tražite naknadu štete – ili da vam zamene neispravan proizvod, ili da vam vrate novac, ili da dobijete neku uslugu u vrednosti one za koju ste platili, a nije bila propisno obavljena. Kako to postići? Jedna mogućnost je da probate sami – smislite šta želite kao fer naknadu štete i to zahtevajte; ako treba, budite tvrdoglavi i odbijte da napustite objekat dok ne dobijete traženo (ako vam kažu da oni to ne rade, zahtevajte da pričate sa šefom ili već nekim ko može da vam pomogne). Ukoliko to ne upali i kao dete vas izbace napolje, obratite se roditeljima ili nekom starijem (i punoletnom) koga ne mogu da tretiraju na taj način i zamolite ih da to urade umesto vas. U svakom slučaju, ne odustajte od svojih prava – imate ih i borite se za to da ih i ostvarite! Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kupovinakvalitetobavezeodraslipravarobatinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar