Verovati nakon što ste prevareni

Jedna od najbolnijih stvari koje se nekom mogu desiti jeste da se oseti izdano od strane osobe kojoj veruje, a kad vas dečko ili devojka prevare, osetite se baš tako – izdano. Nakon toga je veoma teško verovati novom dečku ili devojci, iako vam oni ništa nisu skrivili.
Znate vi, racionalno, da vaš novi dečko ili devojka nisu isti kao bivši, moguće je i da ih smatrate divnim i predivnim osobama – a opet, nakon što ste bili tako bolno povređeni, teško je opustiti se i verovati ikome. Onda osećate potrebu da proveravate svaki njihov potez, možda ih i sprečavate da izlaze s drugim ljudima, ili vam je glupo da ih sprečavate, ali se osećate loše kad su s nekim drugim i ko zna šta rade… Ukratko, osećate se jako loše, a sasvim je moguće i da se ne ponašate fer prema novom dečku ili devojci. Šta u takvoj situaciji, pod pretpostavkom da ne želite da se osećate sumnjičavo do kraja života niti da do kraja života ne budete sposobni da bilo kome verujete?
Za početak, nije loše objasniti svom dečku ili devojci šta vam se desilo. Ne morate ići u detalje, ali im možete reći da su vas bivši dečko ili devojka prevarili i da vam je sad jako teško da se opustite i verujete bilo kome. I da, ako se nekad ponašate previše sumnjičavo i ne baš prijatno, to je zbog lošeg iskustva iz prošlosti koje vam je još uvek teško da prevaziđete. Ako vas novi dečko ili devojka vole, ako im je stalo do vas, razumeće vas i pokušaće da vam pomognu. To ne znači da od njih možete očekivati da vas izleče, niti da su od tada dužni da trpe ljubomorne ispade ili neprijatno ponašanje, ali od osobe kojoj je stalo do vas možete očekivati da vas podrži u naporu da prevaziđete bolno iskustvo iz prošlosti.
Nakon što ste dečku ili devojci objasnili u čemu je problem, ostatak „posla“ je na vama. Potrebno je da podsećate sebe da su vaš novi dečko ili devojka različite osobe od onih koji su vas povredili. Kad god osetite sumnju, podsetite sami sebe na tu činjenicu. Nije fer da novog dečka ili devojku kažnjavate zbog grešaka bivšeg dečka ili devojke. Naravno, i vi ste samo ljudsko biće i dešavaće vam se ispadi, to je normalno, ali je potrebno da stvarno nastavite da se trudite i koncentrišete na to da ne kažnjavate voljenu osobu za to što vas je u prošlosti neko povredio.
Ukratko, tri su stvari koje treba da učinite. Jedna je da objasnite dečku ili devojci u čemu je problem i da ih zamolite za podršku i razumevanje; druga je da priznate sebi u kojoj meri vas je povredila izdaja bivšeg dečka ili bivše devojke i da ste sada zbog toga nesigurni u sebe i da vam veza s bilo kim deluje kao zastrašujuća mogućnost da ponovo budete povređeni; treća je da što češće podsećate sebe da osoba s kojom ste sada u vezi nije ona osoba koja vas je povredila i da, dokle god vam ne da povod da je optužite za nešto, treba da joj verujete. Sve ovo nije nimalo lako, i proći će dosta vremena pre nego što vam uspe, ali ako budete uporni, bol će vremenom izbledeti, a vi ćete ponovo moći da budete srećni u vezi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

poverenjeprevaratinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar