Više vremena kad niste stalno za kompjuterom

Mnogo je onih, i mlađih i starijih, koji vole da provode vreme za kompjuterom, često i surfujući Internetom. Samo po sebi to nije ništa loše, ali se može desiti, ako preterate s tim, da primetite hronični nedostatak vremena, kao i to da ništa ne postižete na vreme.
U čemu je stvar? U tome što su i kompjuter i Internet prosto savršeni za to da vam odvuku pažnju, da i ne primetite koliko je vremena prošlo. Mislili ste da ćete sesti samo na pet minuta, ma, maksimum na pola sata, da proverite poštu, nešto pogledate, i to će biti to, a onda satima kasnije shvatite da domaće zadatke još uvek niste uradili, niste ni prelistali beleške kako biste obnovili gradivo, a uskoro vam je vreme za spavanje, plus vam je i koncentracija takva da nema šanse sad nešto da učite ili da radite domaći. Ili, seli ste samo malo nešto da pogledate, da vam prođe vreme dok ne bude trebalo da se vidite s prijateljima, dečkom ili devojkom, a onda satima kasnije shvatite da na viđenje niste ni otišli.
Ukoliko često provodite vreme za kompjuterom, pokušajte da napravite sledeći eksperiment: prvo, uradite domaće zadatke dok vam je kompjuter uključen i prosto vas mami da svaki čas nešto gledate. Sledećom prilikom, prvo isključite kompjuter, a onda uradite domaće zadatke – nemojte dopustiti sebi da uopšte uključite kompjuter dok ne završite s domaćim zadacima, čak ni "samo na pet minuta".
Ono što ćete vrlo verovatno primetiti jeste to da vam je potrebno znatno manje vremena da se pobrinete za obaveze onda kad vam je kompjuter isključen, i da vam rađenje domaćeg zadatka ide znatno brže, da vam je lakše da se koncentrišete. Ako vam se dopadne što vam ide brže i lakše, pokušajte da smanjite vreme koje provodite za kompjuterom – vrlo je verovatno da ćete videti da odjednom imate znatno više vremena za mnoge druge stvari.
Ima onih koji su ovo probali i odustali, ne zato što tako nisu dobili više vremena, nego zato što nisu znali šta da rade s tim vremenom, bilo im je dosadno, ništa im se nije radilo, pa su se vratili sedenju pred kompjuterom. Nemojte tako! Postoji puno zanimljivih stvari koje možete i bez kompjutera, čitanje knjiga, kretanje, muzika, druženje s prijateljima (ukoliko se oni odvoje od svojih kompjutera), razni hobiji… Nađite nešto što vam je zanimljivo, odvojite se od kompjutera, i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuternedostatak vremenatinejdžerivreme
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milja S

    Sjajan tekst!