Za dobar prvi utisak

Kud god da idete, s kim god da se upoznajete ili prvi put nalazite – dospeli ste u novo društvo, izlazite prvi put s dečkom ili devojkom, idete na razgovor za sezonski posao – važno je ostaviti dobar prvi utisak. A za ostavljanje povoljnog prvog utiska postoje neka pravila.
Nemojte kasniti! Ako zakasnite, delujete ili kao neko ko ne poštuje tuđe vreme i nevaspitan je, ili je nezainteresovan, ili, s obzirom na godine, kao neodgovorno derište, ili kao sve to zajedno. Kašnjenjem nikoga nećete impresionirati, samo iznervirate one s kojima se nalazite. A jednom kad stignete (na vreme!), dobar utisak ostavićete čvrstim, ali ne prejakim stiskom ruke, uz ljubazan osmeh i pogled u oči – tako izgledate kao prijateljski nastrojena osoba puna samopouzdanja.
Dok malčice ne upoznate te s kojima ste se sreli, izbegavajte preozbiljne teme (naravno, na razgovoru za posao ćete ipak biti ozbiljni). Budite veseli i zabavni i pričajte o opštim temama koje sve zanimaju, kao što su filmovi i muzika. Takođe, tu i tamo delite komplimente – na odeću, nakit, ili neke sitnice koje vam se dopadaju (samo ne pitajte za cene, to je nepristojno ako se radi o nekome koga prvi put vidite). Svi vole komplimente.
Mobilni telefon: jako je nepristojno da vam zvoni pri prvom susretu s bilo kim, ili da u toku prvog razgovora taj razgovor prekidate da biste kuckali porukice. Ukoliko očekujete hitan poziv (hitan tipa vaša baka je polupokretna i bolesna pa vas zove kad joj treba pomoć i zato ne smete da isključujete telefon), to recite na početku susreta i objasnite o čemu se radi. Inače, prebacite telefon na vibraciju da se ne bi čulo zvono i kasnije pogledajte ko vas je zvao i koje su vam poruke stigle.
Nepristojno je prilikom prvog susreta „žickati“ stvari, pa se pobrinite da sa sobom ponesete sve što vam je potrebno – maramice, olovku, žvake, novac… A ako vidite da neko ima problem koji biste vi umeli da rešite, obavezno se ponudite da pomognete (samo nemojte da se ponašate prenapadno niti nadmeno) – to uvek ostavi odličan utisak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prvi sastanakprvi utisakupoznavanjeveza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Milica Prenkočević

    Sviđa mi se tekst, jako je interesantan i veoma pravilno iskazan.

  • Snežana Đurković

    Članak je za sve uzraste poučan. Mnogi odrastu a da ne znaju ništa od ovoga, bezobrazni su, navalentni, prosto se izražavaju. Trebalo je postaviti sliku deteta od školskog uzrasta do čoveka zrelog doba, svima treba skrenuti pažnju da pročitaju tekst. Koristio bi i te kako…