Zabavan i bezbedan vikend s prijateljima (1)

Fenomenalan je osećaj kad postepeno počinjete da se osamostaljujete i da stvari koje su vam zanimljive radite dalje od roditelja – recimo, kada vam bude dopušteno da ceo vikend provedete negde s prijateljima. Da ta luda zabava ne bi ispala teška katastrofa, trebalo bi se potruditi da ostanete bezbedni.
Okupila se ekipa od vas nekoliko i rešili ste (uz dozvolu roditelja, konačno!) da kolima odete nekud na vikend. U neki drugi grad, možda tek nekoliko sati vožnje udaljen od vašeg, nema veze, glavno je da ćete imati ceo vikend za provod s najboljom ekipom na svetu i bez konstantnog nadzora roditelja. To je super, ali vam se neće nimalo dopasti ako nešto pođe naopako i neko bude gadno povređen, tada već neće biti nimalo zabavno. Da i ne spominjemo da bi to, ukoliko se namerno oglušite o sva pravila bezbednosti, moglo da znači i ko zna koliko dugu zabranu poduhvata te vrste. Ne brinite; pravila koja ćemo vam navesti neće vas omesti u uživanju, samo će doprineti tome da uživate neometano, s manjom opasnošću da vam se nešto loše desi.
1. Bez mešanja alkohola i vožnje. Ovo je hiljadu puta rečeno, ali saobraćajne nesreće, nekada i sa smrtnim ishodom, i dalje su veoma česte, a jedan od glavnih uzroka je to što je auto vozila pijana osoba. Dakle, ako ćete da vozite, nemojte da pijete. Nemojte ni da uđete u automobil ako će voziti neko ko je „pod gasom“, pa makar ta osoba i bila odrasla. Isto je i s „duvanjem“ ili konsumiranjem bilo kakvih droga i vožnjom. Jednostavno, nije vredno rizika da na taj način ugrozite svoju bezbednost. Nema te zabave koja je vredna toga da zbog nje završite u bolnici ili na groblju, ili da neko od vaših prijatelja završi na taj način.
2. Neka u kolima ne bude previše ljudi, obavezno se vežite i ne delite pojas ni sa kim. Ako navedeno nije izvodljivo, pomirite se s činjenicom da u automobilu nema dovoljno mesta za sve. Možete da ne volite pojaseve, naročito ne one neudobne, ali vam pojas može spasti život.
3. Bez prebrze vožnje! Prebrza vožnja je uvek loša ideja, čak i ako automobilom upravlja odličan vozač, a prebrza vožnja na putu koji ne poznajete dobro je vrlo efikasan način da svoj život i tuđe živote dovedete u veliku opasnost samo zarad kratkotrajne navale adrenalina. Prijatne navale, moguće, ali i dalje nedovoljno vredne rizika da trajno upropastite svoj ili tuđ život.
To su bila pravila vezana za vožnju, sutra pročitajte o pravilima vezanim za kontakte, kako s poznatima, tako i s polupoznatima i nepoznatima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

opreztinejdzerizabava
Komentari (0)
Dodaj komentar