Zabrinuti zbog mišljenja drugih

Kako je lepo biti pun samopouzdanja, uživati u pažnji drugih, ne bojati se onoga što bi drugi mogli da pomisle o vama! Nažalost, ne umeju svi da se osećaju ovako. Mnoge osobe su veoma nesigurne, večito zabrinute zbog toga šta će drugi misliti o njima. Ta nesigurnost nema veze s polom; može delovati kao da dečaci imaju više samopouzdanja, ali nije tako – dečake samo od malih nogu vaspitavaju da nije muški pokazati slabosti i strahove; neki čak budu naučeni da nije muški pokazati nežna osećanja. Otkud, uopšte, toliki strah od mišljenja drugih?
Osobe koje su večito zabrinute zbog onoga što veruju da će neko pomisliti o njima imaju veoma nisko mišljenje o sebi. Ništa im se na njima samima ne dopada – ni kako izgledaju (smislite 1001 falinku u izgledu), ni kakva im je boja glasa (glas je suviše kreštav, suviše piskutav, suviše dubok, suviše promukao, suviše unjkav…), ne sviđaju im se čak ni njihova sopstvena interesovanja jer nisu dovoljno "kul"… Večito se osećaju kao da svi samo u njih gledaju i tiho ih osuđuju zbog svake moguće i nemoguće sitnice.
Ako se i vi ovako osećate, nemojte! Za početak: ne, ne gledaju svi stalno u vas; da budemo iskreni, imaju i druga posla umesto da samo u vas zveraju i samo o vama razmišljaju. Od onih koji vas i gledaju, mnogi te vaše "mane" i ne primećuju ili ih jednostavno nije briga. Većina se ipak bavi razmišljanjem o sebi, a ne o vama.
Pored toga, vi zaista ne izgledate toliko loše kao što ponekad zamišljate; niti je vaš glas toliko grozan; niti su vaša interesovanja totalno "aut" – da malo više počnete da posmatrate ljude oko sebe, a ne samo svoje zamišljene mane, primetili biste da u svojim interesovanjima uopšte niste usamljeni. Mogli biste da nađete iskrene prijatelje koji imaju slična interesovanja kao i vi, prijatelje kojima se dopadate takvi kakvi ste – samo kad biste dovoljno pažnje obratili na ljude oko sebe i na njihove osobine, umesto na nagađanja šta li oni misle o vama.
Za kraj, evo jednog "recepta" za opuštanje: pre nego što odete na neku žurku (ili, ako baš nikad ne idete na žurke i/ili sedeljke, pre nego što odete u školu), priuštite sebi toplu mirišljavu kupku ili vrući mirišljavi tuš i tokom tog kupanja zamišljajte kako će vam na žurci/u školi biti lepo, kako ćete sa svima pričati i sa svima se smejati. Ovakvo maštanje će vam podići raspoloženje i učiniti vas, makar nakratko, optimističnijim – a onda će vam biti lakše da komunicirate s drugima, uživate u njihovom društvu i zaboravite na svoje strahove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

manenesigurnosttinejdžerituđe mišljenje
Komentari (0)
Dodaj komentar