Zamka zvana salata

Kada pokušavaju da smršaju, mnogi pomisle da će im to sigurno uspeti ako jedu samo i jedino salate. Od svežeg povrća nikako ne možete da se ugojite, zar ne? Možete – jer nećete jesti samo sveže povrće.
Da se ne zadržavamo dugo na tome da ionako ne biste smeli da jedete samo salate – mladi ste, razvijate se, a čak i da ste stariji, ishrana je ispravna samo onda kada u njoj postoje sve grupe namirnica i kada je izbalansirana. Ono što u suprotnom postižete jeste da se razbolite, jer ne unosite sve neophodne hranljive sastojke, plus i „podivljate“ od gladi pošto vam telo traži određenu vrstu hrane pa izgubljene kilograme brzo vratite i nabacite još poneki.
Sa salatom postoji još jedan problem, a to su oni predivni, zavodljivi, izuzetno ukusni prelivi za salate – dresinzi. Tako uzmete salatu u kojoj je mešano sveže povrće, to se sve šareni i zabavno izgleda, a onda se tome dodaju, recimo, isprženi komadići hleba (hleb pržen u ulju, vrlo gojljivo!) i već pomenuti dresinzi. U dresinge se stavlja sve i svašta – počev od ulja, preko pavlake, majoneza, prevrelih (čitaj: vrlo kaloričnih) sireva, komadića mesa (suhomesnati, nimalo posni proizvodi), soli (zadržava vodu u organizmu, pa ostajete naduti) i ponešto začinskog bilja (samo ovo poslednje ne goji). Rezultat bude da ta „negojljiva“ salata ima u sebi kalorija koliko i porcija (ili dve) krompirića prženih u dubokom ulju.
Za mršavljenje je, kao što smo i ranije pisali, ipak najbolja dijeta u kojoj su zastupljene sve grupe namirnica, samo u malo manjim količinama – dok rastete i razvijate se, stroge redukcione dijete uopšte nisu za vas. A što se salata tiče, svakako da treba jesti i njih, ali bez kaloričnih dresinga. Mnogo je bolje preliti ih, recimo, mešavinom malčice maslinovog ulja, jabukovog sirćeta i začinskog bilja po izboru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetadresinggojaznostkalorijepovrćeprelivsalata
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Tijana Vasiljević

    Za dijete ste u pravu. Dok je čovek u razvoju, ne sme držati dijetu! Tada se morate zdravo hraniti i unositi sve zdrave namirnice, a i hleb je neophodan zbog vitamina B. Znam nekoliko devojaka koje misle da će smršati tako što će izbaciti hleb iz ishrane, jesti salate i piti bevipleks, međutim on otvara apetit, a tako se može dobiti još koji kilogram. Najzdraviji način za mršavljenje jeste biti fizički aktivan i jesti umereno, a ne gladovati!

  • Jovana Bezanović

    Priznajem salatu od svih vrsta povrća, začinjenu hladno ceđenim maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i mirođijama po ukusu, ali i fizičku aktivnost. Ja sam to jela u neograničenim količinama, to radim i sada, ali i redvno pešačim do posla i nazad, svakog dana po 6 km. Verujte mi, smršala sam tako 20 kg. Pijem redovno mnogo vode, sve vrste biljnih čajeva, a najviše od peršuna i koprive. Skoro 5-6 godina imam istu težinu i dobro se osećam. Da se razumemo, ja sam veliki gurman i nema hrane koju ne bih pojela. To uradim kada imam goste, ili kada odem na neka slavlja. Popijem i neku čašu vina, ali naredni dan radim po starom. Verujte mi, sve je u našoj glavi. Pozdrav i svako dobro.