Zanimljivost: krilate mačke (1)

Ako ste, videvši fotografiju, pomislili da se radi o fotomontaži, nije tako. Mačka koju vidite na slici zaista ima nešto što po izgledu podseća na krila – i nije ni jedini takav primerak. Dosad su zabeležena 138 slučaja krilatih mačaka; za jedan takav slučaj je verovatno da se radi o prevari, ali ostali primerci su bili stvarni. O čemu se ovde zapravo radi? O pravim krilima ili nečemu drugom?

Na žalost svih onih koji bi baš voleli krilatu macu, ta „krila“ nisu upotrebljiva za letenje. Jedan „krilati“ mačak uspevao je da upotrebi „krila“ kako bi mu skokovi bili duži, slično kao što leteća veverica radi sa svojim membranama, ali u ostalim slučajevima „krila“ su samo beskorisno landarala dok se mačka kretala. Kao što možete da pretpostavite, nemali broj zabeleženih primeraka završio je na različitim vašarima ili po cirkusima, kao nešto što posetioci mogu da posmatraju kao „čudo prirode“. A ne radi se ni o kakvom čudu, ne zaista.

U nekim slučajevima radi se o tome da je trebalo da se rode dva normalna mačeta umesto jednog s izraslinama, ali se fetusi nisu dovoljno diferencirali. Tako mače bude rođeno sa dve dodatne noge na sredini tela, dve noge koje je trebalo da pripadaju bratu ili sestri tog mačeta. Ako je mače s dugom dlakom, te izrasline mogu da podsećaju na krila; međutim, te izrasline ne bi trebalo da su tu, nisu pravilno povezane s ostatkom tela i ne mogu se upotrebiti za letenje niti bilo šta korisno.

Takođe, postoje i slučajevi da kod mačke postoji genetsko oboljenje (koje se, uzgred budi rečeno, sreće i kod ljudi; latinski naziv te bolesti je Cutaneous Asthenia), čiji je rezultat veoma slaba i rastegljiva koža. Može se desiti da se nabori kože pružaju niz mačkina ramena ili leđa i da budu podjednako obrasla krznom kao i ostatak tela. Takve izrasline podsećaju na krila, ali pošto se radi samo o kožnim naborima, neupotrebljiva su za bilo šta praktično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar