Zanimljivost: „zimska“ i „letnja“ deca

Za priče o uticaju zvezda na nečiju ličnost, karakter i sudbinu znaju skoro svi, mada za to ne postoji nikakav naučni dokaz. Manje je poznato to da  velikog uticaja ima i to da li ste rođeni u zimskom ili letnjem periodu. Razlike između "zimske dece" i "letnje dece" nisu zanemarljive.
U čemu je razlika? Naučnici s Harvarda posmatrali su decu od vremena njihovog rođenja pa do navršene četvrte godine, i došli do zaključka da se "zimska" i "letnja" deca prilično razlikuju, i fizički i mentalno. Tako su deca rođena u toku zime u startu bila jača i krupnija. Kakve veze ima s njihovom veličinom i jačinom kad su rođena? Njihove majke bile su trudne tokom letnjeg perioda, kada im je bila dostupna raznovrsnija ishrana, puna vitamina, što je dosta uticalo na rast njihove dece.
Ono što je manje lepo u vezi sa "zimskom" decom jeste to što su pomalo pesimisti, barem u odnosu na "letnju" decu. Opet, da li zbog pesimizma ili ne, ali pokazalo se da "zimska" deca imaju bolje šanse da kasnije u životu postignu veći uspeh, a jedno dodatno istraživanje je pokazalo i da "deca zime" žive duže.
A "letnja" deca? Ne stižu na svet tako krupna kao njihovi "zimski" vršnjaci, ali pošto su rođena po lepom vremenu, to ih ne ugrožava. Istraživanje je pokazalo da su "letnja" deca veći optimisti od "zimske", da su vedrija i veselija, i da im je duhovni život bogatiji. Možda i neće biti toliko uspešna kao njihovi "zimski" vršnjaci (posmatrano u proseku, naravno), ali ih to neće mnogo ni uzrujavati.
Da li je bolje biti "zimsko" ili "letnje" dete? I jedna i druga imaju i svojih prednosti i slabijih tačaka. A, ako ste se nekad pitali zašto vaša drugarica (rođena krajem novembra) nikad nije baš toliko vesela i opuštena kao vi (rođeni u avgustu), iako joj škola ide bolje nego vama, pa, sad znate i jedan od mogućih razloga za to. U svakom slučaju, vaše druženje je dobitna kombinacija: ona će vama da pomogne oko matematike, a vi ćete je odvesti na svaku žurku koje se setite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaletooptimizampesimizamrođenjezima
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Bojana Petrović

    A šta je sa onim koji su rođeni na proleće ili u jesen?

  • Sara Borovac

    Mislim da je tekst odličan i potpuno se slažem s njim. Obožavam horoskop, jer je istinit i mnogo se zabavim čitajuci ga. Inače, rođena sam u jesen (prvog dana jeseni), tako da sam ja „jesenja“ devojka.