Zapostavljeni nakon razvoda (2)

Pisali smo o mogućim razlozima zbog kojih vas roditelj koji nakon razvoda više ne živi s vama zapostavlja. Danas pročitajte šta biste mogli da pokušate da učinite povodom toga – znamo da nije fer što uopšte morate nešto da činite kad vi tu ništa niste krivi, ali nije sve u životu onako kako bi trebalo da bude.
Sve o čemu smo juče pisali nije opravdanje za to što su vas mama ili tata naveli da se osećate odbačeno, samo je korisno razumeti koji su mogući uzroci takvog ponašanja. Često se od dece razvedenih roditelja traži da se ponašaju zrelo – nekada čak moraju da se ponašaju zrelije od sopstvenih roditelja. Ne zaboravite da su i vaši roditelji ljudi i sposobni da pogreše, nisu uvek prvenstveno roditelji. Posle razvoda pokušavaju da izađu na kraj sa svojim životom – podsetite ih da ste i vi deo tog života!
Šta god vam neko rekao, nemojte se osećati krivim što tražite pažnju svojih roditelja. Zaslužujete je. Vaša porodica se raspala, potrebno vam je da vas oba roditelja uvere da niste izgubili i njih. Sasvim je normalno da želite i dodatno maženje i više vremena s roditeljima, takve želje vas ne čine bebom ni nezrelim. Samo, šta učiniti povodom toga?
Postoji samo jedna stvar koju možete da učinite i da se nadate da će imati pozitivnog efekta, a to je da roditelju s kojim ne živite kažete kako se osećate. Odaberite trenutak kada ste oboje smireni i recite kako se osećate i kako razvod utiče na vas. Uverite tog roditelja da vam je i dalje potreban, da ga i dalje želite u svom životu, da je razvod bio između njega i drugog roditelja, a ne između njega i vas; da ga volite i da vam nedostaje, i da vam trenutno ne pruža ono što vam je potrebno. Uverite ga da razumete da sad ima i život s novom porodicom, i dodajte da smatrate da bi tu ipak trebalo da postoji neki kompromis, da vi i dalje treba da budete deo života tog roditelja.
Zvuči vam kao da mnogo tražimo od vas? U pravu ste. Bez ikakve svoje krivice uvučeni ste u situaciju u kojoj morate da se ponašate zrelije nego što bi smelo da se zahteva od vaših godina – morate jer, ako vam je situacija onakva kakvu smo opisali, očigledno neko mora da se ponese zrelo, a niko to ne čini. Ne možete odrediti kako će se drugi ponašati, samo kako ćete se ponašati vi. Kakav god da bude ishod, pokušajte da ne budete ogorčeni i da ne posumnjate da zaslužujete ljubav. I te kako je zaslužujete, puno, puno ljubavi, a mi vam želimo svaku sreću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

razvodroditeljitinejdzerizapostavljanje
Komentari (0)
Dodaj komentar