Zašto baš taj naziv?

Sigurno i vi, kao i svi tinejdžeri na celom svetu, imate neke omiljene grupe, pevače i pevačice. Nekada grupe mogu imati prilično neobične nazive, takve da se upitate otkud im je baš to palo na pamet i šta žele da kažu imenom svoje grupe (kao ono školsko „šta je pisac hteo da kaže“). Nekada pisac (kao i oni koji su smišljali naziv grupe) nazivom ne želi ništa da kaže, već mu se samo dopada kako to zvuči, a nekad, češće, postoji i značenje i razlozi za određen naslov ili ime. Ako vas zanima kako su neke grupe dobile ime, evo vam prilike da saznate.

Ukoliko ste gledali Besonov film „Peti element“, znate da je taj element ljubav. Pošto su na repertoaru popularne grupe „Peti element“ isključivo pesme sa ljubavnom tematikom, tako su se i opredelili za ovaj naziv. Što se naziva beogradske grupe „Jarboli“ tiče, neko bi mogao pomisliti da tu postoji neko dublje značenje (da streme u visinu, ili nešto slično) – ali ovi momci su odabrali ovakvo ime za grupu jer su svi visoki i mršavi, baš kao jarboli, a uz to vole i da se šale na sopstveni račun.

Kada se Pink pojavila na sceni, imala je ružičastu kosu, tako da tu ništa nije izgledalo neobično. Međutim, ova pevačica taj nadimak nosi još iz srednje škole, jer je tada bila veoma stidljiva i stalno crvenela. Kako je Eminem odabrao ime većina već zna, a za one koji ne znaju: na početku karijere Maršal Meters (Eminemovo pravo ime) je za svoje scensko ime odabrao sopstvene inicijale – M&M. Međutim, pošto već postoje popularne „Marsove“ bombonice istog imena, kako je Eminemova popularnost rasla, povećavala se i opasnost od tužbe zbog plagijata, pa se Eminem opredelio da svoje ime piše onako kako se čita.

Za Merilina Mensona se takođe zna kako je odabrao ime, ali je to za neke od vas verovatno „praistorija“, jer je ime birano 1989. Kada su fotograf Brajan Vorner (pravo ime Merilina Mensona) i njegov prijatelj Skot Mičel rešili da osnuju metal grupu, želeli su ime koje će biti šokantno i koje će se lako pamtiti, pa se Brajan Vorner opredelio za spoj seks-simbola Merilin Monro i masovnog ubice Čarlsa Mensona (koji se i dalje nalazi na doživotnoj robiji zbog mnogih okrutnih ubistava). Priča o nazivu grupe „The Black Eyed Peas“ znatno je dobroćudnija – uzeli su ime po svom omiljenom čipsu.

Za naziv grupe „Him“ postoje mnogi zajedljivi komentari, ali istina je sasvim drugačija. To je skraćenica od „His Infernal Majesty“ (Njegovo pakleno veličanstvo), što je nadimak koji su članovi grupe dali svom frontmenu zbog njegovog „fatalnog dejstva“ na ženska srca. Dobro, možda i istinita priča o imenu ove grupe zaslužuje malo zajedljivosti.

Kao što vidite, neka imena stigla su nakon dužeg razmišljanja, a neka, čini se, po principu „imena luda nalaze se svuda“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar