Zašto pobeći sa časa? (2)

U jednu grupu razloga spadaju takozvane elementarne nepogode, koje se javljaju u obliku kontrolnih, pismenih ili odgovaranja. Ipak, i sa ovim razlogom za bežanje treba biti oprezan – postoje nastavnici koji će vam, pored neopravdanog, dati i jedinicu ako se ne pojavite baš na času kada treba da odgovarate. Plus, pre ili kasnije, svoje (ne)znanje ćete ipak morati da pokažete, jer nastavnik mora da vas oceni. Zato je bolje da bežanje sa časa zbog elementarne nepogode ograničite na minimum, da ne biste sve predmete odgovarali u vidu razrednih ispita (jeste, to je ono kad pred komisijom odgovarate gradivo iz cele godine), pod pretpostavkom da vas pre toga ne izbace iz škole zbog nedolaženja.
U drugu grupu razloga spadaju neki lični interesi. Dogovorili ste se da se nađete sa nekim ko je u suprotnoj smeni od vaše, ili je vreme napolju baš lepo (to može biti snežno lepo vreme, sunčano lepo vreme, može i kišno lepo vreme – kiša je baš romantična), ili vaš dobar prijatelj ili prijateljica žele da pobegnu jer bi čas za njih mogao da bude elementarna nepogoda, a vi im onda pravite društvo u najbližem kafiću, ili bi kompletna ekipa mnogo radije igrala fudbal ili basket nego sedela na času… Dešava se i da bude neka mnogo važna utakmica, a nastavnik vam neuviđavno ne dopušta da na času slušate prenos preko radija (kao da su takve utakmice svakog dana!). Ličnih razloga za neprisustvovanje nastavi može biti jako mnogo i, naravno, svako će svoje smatrati savršeno opravdanim (sa čime se razredni starešina neće uvek složiti).
U slučaju ličnih razloga, kao i prilikom elementarnih nepogoda, važno je imati meru. Školi ipak treba posvetiti izvesno vreme – Maraja Keri nije završila srednju školu pa je ipak postala zvezda, ali nema svako njen glas ni sreću da bude otkriven, plus, pre nego što je postala zvezda, Maraja Keri je radila kao čistačica u frizerskom salonu za jako malu platu i moljakala mušterije za napojnicu. Zato: povremeno bežanje sa časa je dozvoljeno – kao što ste videli, ima jako puno veoma opravdanih razloga da se elegantno ne pojavite na njemu – ali samo dok je povremeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar