Zbunjuju vas vaše grudi

Nije mali broj devojaka koje su u nekom trenutku zabrinule njihove grudi. Najčešće, razloga za brigu nema – a opet, potpuno je normalno da se zabrinete dok vam je sve to još uvek novo i dok niste sigurne kako bi to zapravo trebalo da izgleda.
Onda vas zabrine veličina vaših grudi, ili to što još uvek ne rastu, ili njihov oblik, ili to što su nejednake veličine… Mnogo je toga što bi moglo da vas zabrine, ili da vam se jednostavno ne dopadne. Srećom, tu je uglavnom sve u redu.
Koliko će vam i kada grudi rasti zavisi delom od genetike – možete pogledati ženske srodnike i s očeve i s majčine strane što se veličine tiče, a možete ih i pitati kada su one dobile grudi – a delom zavisi i od količine masnog tkiva u vašem organizmu. Da bi grudi rasle, neophodno je da u telu postoji dovoljna količina masnog tkiva (to masno tkivo je takođe neophodno da biste ušle u pubertet i dobile menstruaciju) – ako ste jako mršave, grudi vam neće rasti ili će rasti jako malo, dok će bucmaste devojke ranije dobiti grudi i njihove grudi će biti veće. To, naravno, ne znači da treba da jedete kilogram slanine i dva kilograma bureka dnevno da biste dobile grudi – hranite se normalno, konsumirajte namirnice iz svih grupa, nemojte se izgladnjivati, i trebalo bi da bude u redu.
Ono što mnoge devojke uplaši jeste ako su im dojke različite veličine, ali to je normalna pojava – negde je razlika skoro neprimetna, negde je upadljiva, a tek ako vam baš pravi probleme pribegava se hirurgiji – retko se dešava da do toga dođe. Ono što brine neke devojke jeste oblik njihovih grudi, naročito kad pogledaju zvezde, koje imaju velike grudi oblika polovine grejpfruta, i grudi im, uprkos veličini, idu uvis. Nemojte očekivati da i vaše grudi budu takve; velike grudi na koje gravitacija kao da nema uticaja, kao i velike loptaste grudi na inače mršavom telu, delo su plastične hirurgije – da li biste zaista želele da vas seckaju i popunjavaju vas veštačkim materijalima da biste na inače mršavom telu imale grudi oblika kakav prirodno nikad ne bi mogao da bude?
Dakle, to što vam još uvek nisu puno porasle grudi ne mora ništa da znači, ima još vremena. To što su dojke različite veličine, ili što se po obliku razlikuju od grudi neke zvezde ili od grudi vaše drugarice ili mame ništa ne znači – nisu sve grudi istog oblika. Ipak ima nešto u vezi s vašim grudima što vas brine? Obilan sekret (malo bezbojnog ili beličastog sekreta je u redu), jak bol (ne steže vas grudnjak, dobro ste ga odabrale), nešto čudno osećate, nešto tu krvari? Onda se obavezno obratite doktoru, kao i ako imate bilo kakve dodatne nedoumice u vezi s grudima. Ako nema pomenutih problema, najverovatnije nema ni razloga za brigu; ne brinite, super ste. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

devojkedojkegrudiizglednesigurnosttinejdžeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • N. N.

    Imam 15 godina. Grudi su mi počele rasti u 13. godini. Međutim, za ove dvije godine vrlo malo su narasle. Nisam pretjerano mršava, ali ni debela. Taman sam. Ne izgladnjujem se, ali moje grudi jednostavno ne rastu. Žene u mojoj porodici imaju grudi ni previše male ni previše velke. Ne želim da se udebljam samo da bi mi narasle grudi. Šta da radim?