Želite da budete viši

Nije mali broj onih koji bi želeli da su viši nego što jesu. Neki smatraju da je to koliko ćete biti visoki isključivo do genetskog nasleđa, ali nije – možete podstaći svoj rast, i u pravim ste godinama da to učinite. Naravno, govorimo o zdravim načinima da se to učini, ne o preparatima sumnjivog porekla koji bi mogli biti veoma štetni.
Obratite pažnju na ishranu. Nemojte se izgladnjivati, ali ni prejedati. Najbolja je ujednačena ishrana sa svim grupama namirnica. Posebno su vam važni fosfor, kalcijum i vitamin D, jer ulaze u sastav koštane mase, a potrebne su vam dobre kosti, kao i proteini, koji će izgraditi mišićnu masu oko tih kostiju.
Veoma je važno da spavate redovno i dovoljno. U toku sna odmaraju se vaš mozak i telo, i u toku sna se dosta raste. Za vreme sna u organizmu se luči najviše hormona rasta. Potrudite se da vam bude udobno i da spavate osam sati svake noći ili i više ako vam je to potrebno. U vašim godinama je normalno da vam je potrebno dosta sna, dobrim delom zbog rasta. Obratite pažnju na to da govorimo o noćnom snu, a ne o popodnevnoj dremci niti o spavanju na času.
Pobrinite se da hodate uspravljenih leđa. Ako ste devojka, nemojte grbavljenjem sakrivati grudi, ponosno ih pokažite! Čim se ispravite, delujete više i omogućavate sebi normalan razvoj tela. Gledajte samo da se ne naginjete suviše ni unazad; držite se pravo koliko god je to moguće, a da ne izgledate kao da ste progutali motku.
Vežbanje je jedan od glavnih načina da porastete. Pored toga što ćete tako obezbediti snažne kosti i snažne mišiće koji ih podržavaju, od samog vežbanja se raste, ukoliko je redovno. Basket je odličan za to, i za devojke i za momke. Joga, istezanje i plivanje takođe su veoma korisni kako u tu svrhu, tako i za vaše zdravlje uopšte. Ako niste u stanju da redovno naterate sebe da vežbate, pokušajte da upišete neki sport te vrste ili da vežbate u društvu prijatelja.
Ako želite da izgledate viši nego što jeste, možete da nosite odeću na uspravne pruge, cipele s platformom, a ako ste devojka, i štikle vam mogu pomoći.
Nemojte koristiti preparate hormona rasta niti neke druge hemikalije kako biste pospešili svoj rast, jer vam takvi preparati mogu naškoditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rasttinejdžeritinejdzerkevisina
Komentari (0)
Dodaj komentar