Žestoke rasprave po forumima

Sve je popularnije „visiti“ po različitim internet forumima, na kojima možete ćaskati s velikim brojem ljudi o najrazličitijim stvarima, družiti se s puno njih, zabavljati se… Nije sve lepo, naravno, nekada izbiju i žestoke rasprave, i od toga bi bilo najbolje držati se što dalje.
Ne kažemo da treba pobeći od svakog sukoba. Nipošto – treba znati kako da odbranite sopstvene stavove, i treba se držati svojih stavova (osim ako se lično uverite da su pogrešni), a ne da puštate da vam neko nametne sopstvene. I sitne čarke na forumima, kao i obične rasprave, nisu nikakav problem, normalno je da se neće svi složiti kad se na jednom mestu (makar i virtuelnom) okupi više ljudi. Ipak, žestoke rasprave i forumska prepucavanja su nešto drugo.
Postoje stvari koje ljudima ne biste rekli uživo. Delom zbog toga što biste za takve reči dobili batine (ili biste morali da se fizički branite od toga da budete istučeni nakon što ste previše „pustili jezičinu“), delom zato što se neke stvari ipak ne izgovaraju, bilo bi i vama samima neprijatno da tako nešto kažete. Međutim, kada sedite za kompjuterom, lako je zaboraviti da se obraćate pravim, živim ljudima, osobama čija osećanja možete povrediti. I njima je lako da zaborave da se i oni obraćaju osobama koje imaju osećanja. Plus je, uz svu upotrebu smajlija, nemoguće videti izraz lica onoga ko vam se obraća, gestove, nema tona glasa, pa je lako nešto pogrešno razumeti, preuveličati – a zbog nedostatka osećaja da se obraćate pravom ljudskom biću, lako je i preterati s oštrinom (šaljivošću, ili već nečim) odgovora, i još i vi možete biti pogrešno shvaćeni. Rasprava se začas rasplamsa, i postane znatno žešća nego što bi u susretu uživo ikada postala.
I onda? Onda se žestoko posvađate s nekim, međusobno se izvređate, padnu teške reči, i to najčešće oko nečega sitnog. Razbesnite se, budete uzrujani, nekad se baš potresete, loše se osećate, može i san da vam bude poremećen – i to, u najvećem broju slučajeva, zbog najobičnije gluposti. A ne možete da dobijete, jer nema šta da se dobije. Čak i da pobedite, šta s tim? Pobedili ste u glupoj raspravi za koju više i ne znate zbog čega ste uopšte učestvovali u njoj. Jaka stvar. A za to vreme ste mogli da radite nešto mnogo zabavnije – slušate muziku, igrate omiljenu igru, posetite neke zanimljive stranice, ili se udaljite od kompjutera i radite nešto drugo, nešto posle čega biste se bolje osećali nego nakon zaludne internet rasprave.
Rešenje? Sasvim je blizu – jedan klik mišem. Kad vidite da se rasprava zahuktava, kliknete mišem, i nema vas više tamo. A ko baš hoće da gubi vreme na takve stvari, može. Vi ćete se u međuvremenu zabaviti nečim lepšim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

forumiinternetraspravetinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar